Hidrosind va depune săptămâna viitoare petiţii la CE, o delegaţie urmând să plece la Bruxelles

0

„În săptămâna care urmează o delegaţie a Hidrosind se va deplasa la Bruxelles pentru a depune o serie de petiţii la Comisia Europeană (preşedinţia Comisiei, comisarii pentru energie şi concurenţă). Vom denunţa amestecul politic brutal în administrarea şi coordonarea activităţii  Hidroelectrica şi a celorlate societăţi din sectorul energetic prin înfiintarea pe cale administrativă a unor structuri de tip oligopol care va conduce la încălcarea programului de politică energetică europeană comună, lipsa transparenţei costurilor de producţie, eliminarea concurenţei din sectorul energetic, precum şi la subvenţia mascată a unor unităţi de producţie cu mari probleme financiare”, a comunicat duminică Hidrosind.

Preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea, precizează, în comunicat, că în acelaşi timp, sindicaliştii companiei se pregătesc de grevă, precizând că a obţinut acordul scris al majorităţii salariaţilor Hidroelectrica pentru îndeplinirea formalităţilor legale necesare declanşării grevei. „Luni, 12 octombrie 2009 vom depune pe masa Consiliului de administraţie al Hidroelectrica aceste semnături şi vom cere oficial să stabilească partea de hidrocentrale (o treime) care va rămâne în funcţiune pe durata grevei. În acelaşi timp, vom sesiza Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru medierea conflictului”, potrivit preşedintelui Hidrosind.

Circa 100 de sindicalişti din Federaţia Hidrosind au pichetat în 30 septembrie sediul Ministerului Economiei şi apoi pe cel al Preşedinţiei, ca protest faţă de divizarea Hidroelectrica, prin includerea acesteia în cele două companii care vor rezulta în urma reorganizării sectorului energetic. Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hidrosind i-au transmis chiar şi o petiţie preşedintelui Traian Băsescu în care şi-au prezentat nemulţumirile faţă de forma în care este reorganizat sectorul energetic.

De asemenea, în 17 septembrie circa 900 de sindicalişti Hidrosind au pichetat Ministerului Economiei, precum şi sediile centrale ale PSD şi PDL din Capitală. Preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea, a declarat atunci, pentru NewsIn, că sindicaliştii Hidrosind vor sesiza Comisia Europeană, dacă Guvernul decide înfiinţarea celor două companii mari din energie. Ilie Roşu, preşedintele Comisiei de Strategie şi membru al Biroului Operativ din Hidrosind, afirma, tot în 17 septembrie, că sindicaliştii Hidrosind vor intra în grevă la mijlocul lunii octombrie, ca protest faţă de divizarea Hidroelectrica şi includerea ei în cele două mari companii din sectorul energetic.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajaţi.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile. Compania administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.