Ialomiţianu: Putem amâna calendarul de emisiuni pe pieţele internaţionale

”Este o politică a Ministerului de Finanţe împreună cu Banca Mondială. Momentul când este cel mai prielnic se va decide. Noi nu suntem în situaţia de a nu avea resurse pentru finanţarea cheltuielilor bugetare, suntem în situaţia chiar să amânăm, dacă nu avem o situaţie favorabilă. Deci momentul în care este situaţia favorabilă pentru România, se va decide”, a precizat Ialomiţianu în cadrul unui eveniment privind fondurile europene.

Ministrul Finanţelor a adăugat că încrederea investitorilor străini în economia românească  „este destul de mare ca urmare a finalizării cu succes a acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană”, România având credibilitate pe pieţele financiare.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Bogdan Drăgoi, a declarat la începutul acestei luni că, pe lângă emisiunea din cadrul programului MTN din prima parte a anului, anunţată de şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, MFP intenţionează să acceseze pieţele internaţionale şi în cea de-a doua jumătate din 2011.

„Am început la finalul anului 2010 un program pe termen mediu. În acest fel putem să avem un mai bun acces pe piaţa externă. Vom emite în cadrul programului în prima jumătate a anului şi în mod clar vom mai avea o emisiune în a doua parte a anului”, a spus Bogdan Drăgoi.

El a declarat că în strategia administrării datoriei pe termen mediu 2011-2013 se doreşte menţinerea acesteia în limitele sustenabile.

Jeffrey Franks declara la începutul lunii că Ministerul de Finanţe ar putea să se împumute de pe pieţele internaţionale prin intermediul programului MTN (Medium Term Note – n.r) în următoarele două luni.

„Ministerul Finanţelor a dezvoltat un program de obligaţiuni pe termen mediu (MTN – n.r), cu consultanţă din partea băncilor internaţionale. Urmează să aibă o primă emisiune într-o lună sau în jur de o lună şi aceasta va acorda acces pe o bază regulată, la rate foarte competitive, la bani de pe piaţa eurobondurilor. România cred că va fi un candidat atractiv şi randamentele vor fi bune. Vedem alte ţări ieşind pe piaţă şi obţinând rate bune şi am toate speranţele că România se va comporta bine din punctul acesta de vedere. Cu cât mai mare va fi emisiunea pe care România poate să o facă pe pieţele internaţionale, cu atât mai bune vor fi condiţiile”, a spus Franks.

El a precizat că, cel mai probabil, MFP va ieşi pe pieţele internaţionale în prima jumătate a acestui an, „ceea ce înseamnă în următoarele două luni”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed