IGPR: Sistemul Imagetrack a fost repornit vineri

0

În urma unei defecţiuni a sursei de alimentare electrice de tip UPS, sistemul Imagetrack a fost oprit voluntar pe 27 iunie. Întrucât sursa a fost înlocuită, sistemul a fost repornit, iar în urma testelor efectuate s-a stabilit că funcţionează în parametrii normali.

 

IGPR menţionează că în urma opririi acestui sistem activitatea Poliţiei Române nu a fost blocată şi nici baza de date nu a fost afectată.

 

În ceea ce priveşte remedierea defecţiunilor tehnice survenite la baza de date AFIS, specialiştii IGPR şi cei ai firmei producătoare analizează modalităţile de depanare a sistemului în cel mai scurt timp posibil.

 

Defecţiunile survenite la cele două baze de date, AFIS şi Imagetrack, folosite de criminalişti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu au afectat cooperarea poliţienească internaţională în domeniul criminalistic.

 

În România, prevederile Tratatului de la Prum au intrat în vigoare din 3 martie 2009.

 

Conform acestuia, statele membre trebuie să operaţionalizeze schimbul automat în trei domenii de referinţă, respectiv de date ADN, date dactiloscopice şi date privind vehiculele. Dintre cele trei domenii, primele două sunt în responsabilitatea Poliţiei Române.

 

În acest sens, la finalul anului 2009 a fost operaţionalizat schimbul automat de date genetice. În prezent, acesta se desfăşoară cu Austria, Olanda, Germania, Franţa, Spania, Slovenia, Lituania, Letonia şi Slovacia. De asemenea, IGPR e în teste cu Cipru şi Estonia.

 

Pentru operaţionalizarea schimbului de date dactiloscopice, pe 21 iunie Poliţia Română a încheiat un contract de achiziţie a unui soft care să permită căutările automate ale urmelor şi impresiunilor papilare de către sisteme similare din dotarea Poliţiilor Europene şi similar.

 

Conform prevederilor contractului, interfaţa trebuie să devină funcţională începând cu data de 19 noiembrie. Până în prezent activitatea derulată în acest contract s-a desfăşurat în conformitate cu clauzele contractuale, nefiind înregistrate întârzieri.

 

Până la operaţionalizarea acestuia, schimbul de date dactiloscopice se realizează prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din IGPR, se mai arată în comunicat.

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române se află în proces de reînnoire a contractului de mentenanţă cu firma care a furnizat sistemul AFIS, informează un comunicat al IGPR de joi.

 

Această firmă este titularul şi păstrează toate drepturile de proprietate intelectuală.

 

În prezent, în bugetul IGPR sunt prevăzute sumele de bani necesare pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a sistemului AFIS.

 

„Nu este afectat conţinutul bazei de date, nu s-au pierdut informaţii din baza de date naţională, verificările persoanelor suspecte în dosare penale se pot face în continuare. Este adevărat că activitatea este îngreunată, facilităţile pe care ţi le oferă un sistem informatic sunt de netăgăduit, dar asta nu înseamnă că activitatea este blocată sau suspendată”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gabriel Ţîru, directorul Institutului Naţional de Criminalistică.