AcasăExterneImagini cu vehicule militare rusești în sala turbinei de la centrala Zaporojie,...

Imagini cu vehicule militare rusești în sala turbinei de la centrala Zaporojie, la doar 130 de metri de reactorul nuclear VIDEO

A apărut un nou videoclip online care arată vehicule militare rusești în interiorul unei camere a turbinelor conectate la un reactor nuclear de la centrala Zaporojie din Ucraina, unde bombardamentele din ultima perioadă au alimentat temerile legate de un dezastru nuclear.

CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea videoclipului, care a început să circule pe rețelele sociale joi. Nu este clar când a fost făcută filmarea. Imaginile arată una dintre cele șase camere de turbine situate pe partea de vest a centralei nucleare, situată în orașul Enerhodar. Fiecare hală de turbine este conectată și construită într-o clădire mare care găzduiește un reactor nuclear.

Vehiculele, care par a fi camioane militare rusești, se află în partea de vest a clădirii, la parter, la aproximativ 130 de metri de reactor.

Cel puțin cinci vehicule militare marcate clar cu simbolul rusesc pro-război „Z” sunt văzute în videoclip. În apropierea vehiculelor există mai mulți paleți.

Din videoclip nu este clar dacă paleții și structurile asemănătoare unui cort sunt ale armatei ruse sau sunt legate de operațiunile din interiorul centralei nucleare.

Moscova a declarat anterior că singurele echipamente militare din centrală sunt legate de serviciile de pază. Ministerul rus al Apărării a susținut, joi, că imaginile din satelit „arată că armele, în special cele grele, nu sunt plasate pe teritoriul centralei”.

CNN precizează că a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a comenta ceea ce se află în interiorul și în jurul vehiculelor militare din camera turbinelor, dar nu a primit imediat un răspuns. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de amenințare cu un dezastru nuclear. Kievul a acuzat în repetate rânduri forțele ruse că depozitează arme grele în interiorul complexului și le folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei. Între timp, Moscova a susținut că trupele ucrainene bombardează centrala.

Luni, președintele companiei nucleare de stat a Ucrainei, Petro Kotin, a declarat că Rusia depozitează 14 „unități de echipamente militare grele” în „prima unitate de putere” și „șase vehicule” în „a doua cameră a centralei”.

Nu este clar dacă camioanele militare rusești sunt depozitate în camera turbinelor sau dacă o folosesc ca acoperire. Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc din martie. Atacurile asupra complexului au stârnit îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear, determinând ONU și liderii mondiali să ceară permisiunea ca o misiune să viziteze situl și să evalueze situația de acolo.

De asemenea, s-a cerut demilitarizarea centralei, solicitare respinsă de ruși ca fiind „inacceptabilă”.

Orice avarie la centrala nucleară Zaporojie ar fi o „sinucidere”, avertizează șeful ONU

Aflat într-o vizită în Ucraina, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că orice avarie la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi o „sinucidere”. „Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la “demilitarizarea” centralei, ocupată de armata rusă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa susține Ucraina şi s-a arătat îngrijorat de pericolul unui „nou Cernobîl”, referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia. „Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl”, a spus și Erdogan.

Kievul afirmă că Rusia intenționează să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la reţeaua electrică ucraineană

Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei, informează Reuters. Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o „provocare pe scară largă” acolo.

De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o „provocare” la centrala de la Zaporojie. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear, notează Agerpres. De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.