Impozitarea microîntreprinderilor: De anul următor, regimul fiscal se schimbă considerabil

OUG nr. 50/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 817 din 3 noiembrie 2015, iar prevederile cuprinse în actul normativ vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Practic, documentul amintit aduce modificări unui număr de 45 de articole din Codul fiscal publicat în septembrie în Monitorul Oficial, iar printre noutăţile prevăzute de actul normativ se numără şi unele care vizează regimul microîntreprinderilor.

Concret, începând de anul următor, plafonul până la care o persoană juridică se va putea înscrie ca microîntreprindere va creşte de la 65.000 de euro, aşa cum este în prezent, la 100.000 de euro.

Prin urmare, dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere va realiza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale va fi de peste 20% inclusiv, atunci aceasta va plăti impozit pe profit de 16%. Calculul şi plata impozitului pe profit va fi efectuată începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintrele limitele prevăzute anterior.

În prezent, conform prevederilor încă în vigoare până la finalul anului, o microîntreprindere poate realiza venituri de maximum 65.000 de euro (echivalentul în lei).

Un nou sistem de impozitare pentru microîntreprinderi, în funcție de numărul de angajați

Majorarea plafonului de încadrare în categoria de ”microîntreprindere”, de la 65.000 euro la 100.000 de euro, nu este însă singură măsură prevăzută în OUG publicată marţi.

Astfel, din 2016 va fi reglementat pentru microîntreprinderi un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați.

 

mai multe, pe AVOCATNET

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed