Impozitul minim, controalele şi inspecţiile sunt principalele obstacole în dezvoltatea IMM-urilor

„Majoritatea respondenţilor la acest sondaj, realizat la jumătatea lunii iunie pe un eşantion naţional de 600 de firme mici şi mijlocii, dintre care 110 au beneficiat de serviciile FNCGIMM, consideră că principalele obstacole în dezvoltarea afacerilor lor sunt impozitul minim – 63%, precum şi controalele şi inspecţiile – 46%”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet.

Conform sondajului, 90% dintre IMM-uri au răspuns că au avut vânzări mai mici în acest an, cele mai multe, 53%, diminuându-şi afacerile cu 21-50%.

„Fiscalitatea excesivă şi dobânzile mari sunt văzute drept principalii factori de constrângere în contextul economic din 2009 de către 16% dintre respondenţi, iar diminuarea comenzilor – 14%, birocraţia – 8% şi blocajul financiar – 5% sunt alţi factori de constrângere. Acest sondaj a fost efectuat la mijlocul lunii iunie, dar, dacă ar fi fost realizat la jumătatea lui octombrie, părerea mea este că blocajul financiar ar fi pe primul loc”, a spus Şaramet.

Sondajul a mai relevat şi faptul că, pentru a depăşi criza, IMM-urile au decis să-şi reducă cheltuielile (36%), au redus numărul de angajaţi (19%), şi-au redus activitatea (15%), iar principalele măsuri pe care şi le-ar dori ca Guvernul să le ia pentru diminuarea efectelor crizei sunt deduceri fiscale pentru investiţii (24%) şi creditele cu dobânzi subvenţionate (21%).

„Surprinzătror este că 83% dintre cei care au răspuns la acest chestionar au răspuns <nu ştiu> la întrebarea care sunt soluţiile pe care le-ar da Guvernului pentru depăşirea crizei economice”, a mai spus Şaramet.

Ministrul întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediul de afaceri, Constantin Niţă, a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că acest sondaj va fi prezentat guvernului pentru a lua măsurile care se impun.

„Vom ţine cont de rezultatele acestui sondaj în stabilirea bugetului pe anul 2010. Trebuie să ţinem cont de problemele legate de fiscalitate şi de soluţii pentru susţinerea creşterii cererii. Trebuie să stimulăm crearea de IMM-uri, să stimulăm consumul şi să stimulăm întreprinderile mici şi mijlocii şi din punct de vedere fiscal prin introducerea neimpozitării venitului reinvestit pentru cei care investesc în tehnologie. Poate aşa se va crea o sursă suplimentară pentru investiţii. Trebuie o politică economică flexibilă, adaptată la ceea ce se întâmplă în economia reală”, a declarat ministrul pentru IMM-uri, comerţ şi mediul de afaceri, Constantin Niţă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed