Impozitul pe tranzacțiile bursiere ar trebui micșorat

0

Mihai Chișu, broker: “Din nefericire, până acum statul n-a avut viziunea şi n-a putut să înţeleagă că piaţa se transformă şi se dezvoltă pe termen lung. Luând o decizie de a o sufoca cu un impozit foarte mare îi extermini, de fapt, şansele de dezvoltare pe termen lung. Iar beneficiul real, ca impozitare în acea piaţă de capital, acel beneficiu îl vei avea şi vei recupera înzecit din taxe abia atunci când piaţa va avea o valoare mult mai mare”.

 

Potenţial există, dacă ne uităm numai la ţările din jur: Polonia face 200-300 de milioane de euro pe zi, Turcia un miliard de dolari pe zi. Un calcul simplu arată că pierderea mică a statului, pe termen scurt, rezultată din impozitul scăzut şi discount-urile acordate pentru companiile vândute, se va recupera înzecit în următorii ani, a mai spus Mihai Chisu.

 

Mihai Chișu, broker: “Poate pierdem, între ghilimele, pe termen scurt, o sumă de bani pe care nu o avem. Facem o comparaţie: cât am fi luat cu 16%, cât luăm cu 1%? Ne ies 20 de milioane de RON mai puţin. Dar aceşti bani pe care acum îi poţi trece ca pe o pierdere potenţială, se transformă într-o investiţie pentru stat. În ţările pe care noi le dăm tot timpul ca exemple, finanţarea prin piaţa de capital este una care concurează finanţarea prin bănci, iar în unele ţări chiar o depăşeşte. În România, finanţarea prin piaţa de capital aproape că nu există.”