În căutarea numărului 10. Hazard și viziune computerizată

În timp ce ne pregătim pentru luna cadourilor, una deosebită în ultimii opt ani datorită calificării la Euro, o altă surpriză se pregătește să iasă din umbră. O febră a cumpărăturilor mai frenetică decât cea a cumpărăturilor de Crăciun. Desigur, dacă așa ceva poate fi imaginat. Și se poate.

Toată atenția Bătrânului continent se îndreaptă către tragerea la sorți a grupelor turneului final din Germania. Hamburg, 2 decembrie. Dar mai există cel puțin un punct de maxim interes. Mai exact, sărbătoarea transferurilor prilejuite de Euro. Poate fi una dintre ultimele derulate după scenariul clasic.

Campionatul european este unul dintre momentele rarisime când fotbaliștii, cluburile și agenții se întâlnesc pe aceeași scenă. Pentru mulți s-ar putea să fie ultima lovitură. Pentru că timpul fotbalului este dictat de ritmul tehnologiei. Inteligența artificială este deja parte din scouting, însă recent a devenit mai mult decât un instrument de analiză și suport.

Ritmul tehnologiei
Cazul tânărului Jez Davies, crescut la academia clubului Tottenham Hotspur, spune totul. După ce Spurs au renunțat la serviciile lui, Jez a reușit să ajungă la Burnley, doar cu ajutorul telefonului mobil, fără să sune un intermediar, potrivit telegraph.co.uk. Tânărul în vârstă de 19 ani și-a înregistrat propriul antrenament și a urcat apoi filmul pe platforma unei companii specializate.

Mișcările, abilitațile tehnice și calitățile motrice au fost analizate prin tehnologii avansate de viziune computerizată și machine learning. Cei de la Burnley, la rândul lor parteneri cu o companie specializată în AI și fotbal, l-au invitat la o selecție și apoi i-au oferit un contract. Totul a durat doar câteva luni.

Desigur, Burnley nu este singurul club din Premier League interesat de AI. Impresarii probabil că știu asta. Epoca deschisă triumfal de celebrul Pini Zahavi, supranumit “primul și singurul super-agent” este probabil în declin. AI este sigur în ascensiune. Este un motiv în plus ca transferurile de la Euro 2024 să se perfecteze cu viteza luminii.

Numele numărului 10
Ce-i drept, de scenarii nu ducem lipsă. Dovadă sunt chiar cele care se iau deja la întrecere cu hazardul. Grupa Simplă, Grupa Răzbunării și nelipsita Grupa a Morții. Naționala României e prezentă în fiecare variantă a multiversului fotbalistic.

Dar orice scenariu contează mai puțin acum. Pentru România la Euro 2024, partitura creativă a unui număr 10 veritabil este indispensabilă. Așa cum a fost ea interpretată de Minunea Blondă sau de Maradona din Carpați. Cu o vibrație mult deasupra oricărui computer quantic și mai ales la galaxii distanță de inteligența artificială.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed