În ce an va avea loc următoarea eclipsă de Soare în România. Când au mai fost în trecut

Eclipsa totală de soare este un fenomen rar și spectaculos, poate o șansă unică în viață. Un astfel de eveniment astronomic a avut loc ultima dată în România în data de 11 august 1999.

Când va avea loc următoarea eclipsă totală de Soare

Următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe teritoriul Românei și din Bucureşti, se va produce abia pe 3 septembrie 2081, potrivit AstroInfo. Conform aceleași surse, după fenomenul din 2018, următoarele eclipse totale în România se vor putea vedea în:

-7 octombrie 2135

-6 iulie 2187

-6 mai 2236

-23 mai 2487

Cea mai spectaculoasă eclipsă totală de soare din România.

Cea mai spectaculoasă eclipsă este considerată cea din 1999, ultima din secolul al XX-lea și al mileniului al doilea. O altă eclipsă totală de Soare vizibilă din România, anterioară celei din 11 august 1999 a avut loc la 15 februarie 1961.

Cronologic, eclipsa din 1999 a început în Oceanul Atlantic și a putut fi observată pe coasta de sud-vest a Angliei, la ora 10:11 (GMT). A fost vizibilă de la 20 de km de Munchen, a trecut apoi pe lângă Viena, a parcurs Ungaria și apoi a ajuns în România, pe care a traversat-o pe direcţia Timişoara-Petroşani-Râmnicu Vâlcea-Bucureşti-Mangalia.

 

Eclipsa totală de Soare din 1999
Eclipsa totală de Soare din anul 1999, vizibilă din România

 

După ce a traversat Marea Neagră şi zone mai puţin populate din Turcia, Iran, Pakistan, India, fenomenul a fost observat, în final, în Golful Bengal.

România a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa

Bucureştiul a fost singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate. Fenomenul astronomic a avut o durată maximă atunci când axa umbrei lunii s-a apropiat cel mai mult de centrul pământului, la ora 11:03:04 (GMT), moment de apogeu care a putut fi observat în România, la Ocnele Mari, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, unde fenomenul a avut cea mai lungă durată – 2 minute şi 23 secunde (ora 14:00, ora României). La ora 11:13 (GMT), eclipsa a atins litoralul şi a părăsit România.

Când se produce o eclipsă totală de Soare

O eclipsă totală de Soare se produce atunci când satelitul natural al Pământului, Luna, se interpune între Soare şi Pământ, imaginea soarelui dispărând total sau parţial, potrivit site-ului eclipse.gsfc.nasa.gov

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed