În ce își bagă banii brokerii profesioniști de la bursă

În fond, acțiunile Broker Cluj Napoca (simbol bursier BRK) sunt căutate mai ales pentru profitul pe care compania îl obține din plasamentele proprii și mai puțin pentru cel din comisioanele de tranzacționare. Broker Cluj  este de fapt un mai mic fond de investiții, similar ca activitate pe partea de plasamente cu mai marile societăți de investiții financiare (SIF).

Peste 66% din portofoliul Broker Cluj este plasat în acțiuni cotate la Bursa de Valori București (BVB), cu o valoare de piață de peste 45 mil. lei, potrivit raportului BRK pe trimestrul 3 . Cele mai valoroase pachete sunt cele cu acțiuni ale Fondului Proprietatea, ale SIF-urilor, ale BVB însăși  și ale băncilor. Mai trebuie adăugate cele 5 companii listate la Viena, ale căror pachete din portofoliul BRK valorează 0,6 mil. lei.

Dintre companiile de bunuri de consum de la BVB nu le-ar putea scăpa brokerilor din Cluj acțiunile producătoarei de bere Bermas Suceava, ale celei de mărfuri de panificație Boromir Buzău și ale celei de uleiuri alimentare Argus Constanța.

SSIF Broker Cluj are peste 10% din acțiunile a 8 companii, dintre care mai cunoscute sunt cele de pe piața principală a BVB, producătoarea de materiale de construcții Cemacon Zalău și VES Sighișoara, ca și Napochim Cluj, de pe piața Rasdaq. Celelalte sunt companii mai curând anonime de pe Rasdaq: Anteco Ploiești, valoaroasă pentru terenurile sale, Remat Baia Mare, Transchim București, Bucovina Suceava și Petal Huși. Este limpede că nu acestea ci ăachetele mai mici ale acșiunilor lichide precum Petrom , Transgaz, Transelectrica și cele financiare sunt profitabile.

Companiile nelistate acoperă  26,3% din portofoliu, cu o valoare de peste 16 mil. lei. nu sunt prea accesibile investitorului obișnuit și sunt mai degrabă plasamente strategice, în instituții ale pieței de capital, precum Casa de Compensare București (care desfășoară operațiunile post tranzacționare pentru produsele derivate ale BVB), Bursa Română de Marfuri, Casa Română de Compensație (care desfășoară operațiunile post tranzacționare pentru produsele derivate ale Bursei Sibex din Sibiu), Fondul de Compensare a Investitorilor și Depozitarul Sibex.

 

Dintre celelalte nouă companii „închise“ se mai remarcă producătorul de lactate Prolabac Bacău și Rombat Bistrița.

Valoarea de piață a companiei Broker Cluj (capitalizarea bursieră = număril de acțiuni X prețul unei acțiuni) este egală cu cea a pachetului deacțiuni listate la Bursă, 45 mil. lei. SIF Muntenia are cel mai mare acționar al Broker Cluj, cu 12% din acțiunile acestuia.


Profitul…

Câștigurile brute din tranzacții  reprezentau peste 51% din totalul veniturilor de 12,18 mil. lei, înregistrate de Broker Cluj la 30 septembrie și erau de trei ori mai mari decât cele obținute din comisioanele aferente activității de brokeraj pentru clienți.

Brokerii de la Broker Cluj Napoca au știut când să plaseze banii companiei lor.  „Valoarea portofoliului tranzacționabil al SSIF Broker a crescut cu 28,9% în perioada ianuarie-septembrie 2011, ca urmare a majorării expunerii pe titlurile lichide. Plasamentele noi în acțiuni au fost realizate în prima parte a anului, când condițiile de piață au fost mult mai favorabile decât în prezent“ se spune în raportul BRK.

Tranzacțiile pe piața de capital au furnizat circa 66% din veniturile din „operațiuni financiare“ de peste 9,3 mil. lei din primele 9 luni ale anului și au fost în creștere cu 5,7% faţă de 2010.  Dividendele încasate ca urmare a deținerilor de acțiuni s-au ridicat la circa 3 mil. lei,
în scădere cu  14%.

Profitul nu a fost decât de 247.450 lei pe primele 9 luni din 2011.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed