În România sunt înregistrate 42 parcuri industriale din care 7 sunt private

La ultima întâlnire a Consiliului Director al Asociaţiei Parcurilor Industriale, reprezentanţii asociaţiei au cerut modificarea regulamentului privind accesarea de fonduri europene în vederea realizării de parcuri industriale. “Ceea ce se întâmplă la Cluj, structura unui parc care să aibă trei locaţii, reprezintă viitorul infrastructurii tehnologice şi industriale, pentru că factorii poluanţi trebuie scoşi în afara oraşului.

Ideal ar fi să se construiască mai multe astfel de parcuri, cu cât mai multe locaţii – fie că sunt private sau patronate de autorităţi locale”, a apreciat preşedintele Asociaţiei, Bogdan Buzdugan, citat de presa locală. În acelaşi context, Buzdugan s-a plâns de faptul că schema ajutoarelor europene nu avantajează întreprinderile mari.

În prezent, a explicat acesta, ca să obţii fonduri pentru dezvoltarea unor structuri de parcuri industriale, nu poţi s-o faci direct, ca întreprindere mare. Doar întreprinderile mici şi mijlocii pot obţine astfel de fonduri în asociere cu administraţia judeţeană.

În România există la această oră 42 de parcuri industriale dintre care şapte sunt exclusiv private. Primul parc industrial Tetarom din Cluj a fost realizat prin programul european de finanţare Phare. Celelalte două locaţii, Tetarom II şi Tetarom III, s-au realizat cu fonduri de la Consiliu Judeţean şi de la Guvern. Alte parcuri, fondate cu bani europeni, sunt Parc Industrial Hunedoara, Parc Industrial Mureş sau Parc Industrial Ploieşti Crângu lui Bot.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed