AcasăActualitateÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Unele zone s-ar putea încălzi cu 6-8°C până în 2100,...

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Unele zone s-ar putea încălzi cu 6-8°C până în 2100, un dezastru pentru Asia-Pacific

Viitorul în ceea ce privește dezvoltarea și securitatea regiunii Asia-Pacific — ca și bunăstarea a sute de milioane de oameni — sunt în joc, se arată într-un raport emis de Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) și Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Schimbărilor Climatice (PIK). “Țările din Asia și Pacific se confruntă cu cel mai mare risc de prăbușire în sărăcie profundă — și dezastru — dacă atenuarea și eforturile de adaptare (la schimbările climatice) nu sunt implementate rapid și cu strictețe”, potrivit lui Bambang Susantono, vicepreședinte pentru dezvoltare sustenabilă în cadrul ADB.

 

Prin Acordul de la Paris, un document de referință încheiat în 2015 și care a intrat în vigoare în noiembrie anul trecut, se intenționează limitarea creșterii temperaturilor la nivel mondial sub 2 grade Celsius față de valorile din perioada pre-industrială.

 

Pentru ca acest deziderat să fie atins, sunt necesare măsuri mai rapide și mai agresive, se precizează în raport. Dacă lumea continuă să emită gaze cu efect de seră care încălzesc planeta la același nivel ca în prezent, temperatura medie pe glob va crește cu peste 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului, și chiar cu 6 grade Celsius în unele zone din regiunea Asia-Pacific.

 

Țări precum Tadjikistan, Afganistan, Pakistan și nord-vestul Chinei s-ar putea confrunta cu un climat chiar și mai fierbinte, cu o creștere a temperaturilor de 8 grade Celsius, se mai arată în document. Acest lucru va cauza schimbări drastice asupra climei regiunii, a biodiversității, agriculturii și domeniului pescuitului și va determina totodată migrații în regiunile care vor deveni din ce în ce mai puțin locuibile.

 

“Un astfel de scenariu ar putea constitui chiar o amenințare existențială în anumite țări din regiune și ar putea distruge orice speranță de a atinge un nivel de dezvoltare sustenabilă și favorabilă incluziunii”, mai indică ADB în comunicat.

 

În zona Asia-Pacific trăiesc două treimi din populația lumii și aici se află nouă din cele 15 țări listate ca fiind cele mai vulnerabile la dezastre naturale.

 

Milioane de persoane din Asia de Sud sunt deja afectate de creșterea temperaturilor și în ciuda creșterii economice impresionante cifrele Organizației Națiunilor Unite arată că unul din zece asiatici încă trăiește în condiții de sărăcie extremă.

 

Investițiile în direcția mutării rapide a economiei din Asia pe calea emisiilor scăzute de gaze cu efect de seră trebuie să fie o prioritate deoarece deceniul care vine este crucial pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, se menționează în raport.

 

Multe dintre țările din regiunea Asia-Pacific încă își bazează mare parte din producția de energie pe utilizarea combustibililor fosili.

 

ADB va investi 4 miliarde de dolari până în anul 2020 pentru promovarea energiei regenerabile și dezvoltarea “verde” în această regiune.

 

Iată unele dintre potențialele pericole menționate în raport, proiectate în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial continuă ca în prezent, iar cooperarea la nivel internațional pentru limitarea schimbărilor climatice eșuează și temperaturile medii vor crește cu peste 4 grade Celsius până la finalul secolului în comparație cu nivelul din epoca pre-industrială:

 

—Toate sistemele de corali din Asia-Pacific se vor prăbuși din cauza fenomenului masiv de albire ca urmare a unei creșteri a temperaturilor cu 4 grade Celsius. Acest lucru ar putea duce la pierderea a aproape 58 de miliarde de dolari în domeniul pescuitului legat de corali din Asia de Sud-Est între anii 2000 și 2050.

 

—Chiar dacă încălzirea globală va fi limitată la 2 grade Celsius, potrivit angajamentului Acordului de la Paris, aproape toate recifurile de corali se așteaptă să fie afectate de un fenomen masiv de albire.

 

—Nivelul apelor mării s-ar putea ridica cu 1,4 metri în cazul creșterii temperaturii cu 4 grade Celsius.

 

—19 dintre cele 25 de orașe din lume cele mai expuse la creșterea cu un metru a nivelului apelor mării se află în regiunea Asia-Pacific, 7 dintre acestea fiind în Filipine.

 

—Indonezia va fi țara asiatică cea mai puternic afectată de inundațiile din zonele de coastă, acest lucru putând avea un impact negativ asupra a circa 6 milioane de persone până în anul 2100.

 

—Pe fondul unei creșteri de 4 grade Celsius a temperaturilor, precipitațiile anuale se estimează că se vor intensifica cu până la 50% pe cea mai mare parte a suprafeței de uscat, în timp ce unele state, precum Pakistan și Afganistan, s-au putea confrunta cu un declin de 20-50% a nivelului de precipitații.

 

—Dintre cele 20 de orașe despre care se estimează că se vor confrunta cu cea mai importantă creștere a posibilității de producere a inundațiilor anuale în perioada 2005 — 2050, 13 se află în Asia, în China, India, Vietnam, Indonezia, Thailanda și Japonia.

 

—Culturile de orez din unele țări din Asia de Sud-Est ar putea înregistra un declin de până la 50% până în anul 2100 în lipsa unor eforturi de adaptare la schimbările climatice.

 

—Decesele asociate temperaturilor ridicate în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani ar putea crește cu 52.000 de cazuri pe an până în 2050.

 

—Cele șase locuri cele mai predispuse a se confrunta cu migrația asociată schimbărilor climatice sunt: Bangladesh, Filipine, China, Delta Mekong din Vietnam, Delta Indului din Pakistan și micile state insulare din Pacific.

 

AGERPRES

 

Ultimele Articole