Începe AL TREILEA VAL al pandemiei? Angela Merkel trage semnalul de alarmă

0
3
Începe AL TREILEA VAL al pandemiei? Angela Merkel trage semnalul de alarmă

Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi ca toate eforturile să se concentreze pe evitarea răspândirii mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru a evita un al treilea val epidemic, şi a insistat că orice decizie de reactivare a vieţii publice trebuie luată cu mare atenţie, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă despre situaţia epidemiologică în Germania, Merkel a subliniat necesitatea încetinirii cât mai mult a răspândirii mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului, cum este cea detectată în decembrie în Marea Britanie şi care acum se propagă inclusiv în statele Uniunii Europene.

Şefa guvernul german a insistat că ar fi greşit să se aştepte ca pericolul mutaţiilor ”să devină mai palpabil” în Germania prin creşterea numărului infectărilor şi al deceselor. ”Atunci va fi prea târziu pentru a evita un al treilea val al epidemiei, posibil mai crud ca niciodată înainte”, a avertizat Merkel.

Ea a apreciat că încă mai rămâne ”ceva timp” pentru a preveni un asemenea pericol, iar decizia Germaniei de a extinde până pe 14 februarie restricţiile privind desfăşurarea vieţii publice este o măsură preventivă în această direcţie. ”Tocmai pentru că ştim că mutaţia britanică a ajuns aici, toată strategia de redeschidere trebuie să se desfăşoare într-o manieră foarte precaută”, a subliniat Merkel.

Ea a calificat drept o ”veste bună” că în Germania ”în sfârşit” numărul noilor cazuri de COVID-19 începe să scadă, dar a atenţionat din nou că răspândirea mutaţiilor mai contagioase poate agrava situaţia, la fel ca în Marea Britanie, unde spitalele sunt copleşite. Deşi ea în sine nu provoacă îmbolnăviri mai grave, tulpina britanică a coronavirusului sporeşte mortalitatea prin creşterea numărului infectărilor şi a presiunii asupra sistemului sanitar.

Germania a raportat pentru ultimele 24 de ore 20.398 de noi cazuri de COVID-19, dar numărul deceselor se menţine peste o mie, fiind 1.013 în această raportare.