Incredibil, dar adevărat. Bucureștiul a ajuns peste Munchen, Paris, Amsterdam și Stockholm

0

E adevărat! Regiunea București-Ilfov figurează în topul regiunilor europene NUTS 2 ca PIB/locuitor calculat în 2022 la paritatea puterilor de cumpărare standard, potrivit datelor publicate recent de Eurostat.

În cazul Luxemburgului, aflat între Franța, Germania și Belgia, rezultatul economic este obținut în mare măsură de cetățeni din țările vecine, dar se raportează doar la populația rezidentă iar PIB-ul celor două regiuni irlandeze este majorat artificial prin raportarea performanțelor unor multinaționale bazate aici pentru avantaje fiscale sau mutate după Brexit din motive de oportunitate.

Este posibil ca nivelul de trai existent în două din cele trei regiuni de tip NUTS 2 ale Irlandei să fie mult mai apropiat decât s-ar părea de cel din regiunea capitalei noastre, însă foarte probabil, în Luxemburg se ajunge la o situație mai bună. Oricum, Regiunea București-Ilfov se află într-o companie selectă în ceea ce privește situația materială a locuitorilor, ceea ce este surprinzător, scrie financialintelligence.ro.

Este vorba despre o medie statistică regională și nu despre o realitate care să acopere majoritatea locuitorilor, dar locul ocupat apare drept remarcabil, chiar dacă se disting în același context alte trei capitale din fostul bloc socialist. Praga a depășit Bruxelles-ul (capitala de facto a UE), iar Varșovia și Budapesta ne urmează destul de aproape, fiind situate peste Viena.

Din păcate, locul foarte bun ocupat de capitala unei țări plecate de la cel mai mic PIB/locuitor la momentul aderării este însoțit de valori cu mult mai reduse în toate celelalte regiuni, față de care discrepanța este majoră. Conform sursei menționate, cuplul București-Ilfov se află pe post de insulă de bunăstare în mijlocul regiunii Sud-Muntenia, unde nivelul PIB/loc. este de peste trei ori mai redus (57%), ceea ce ar trebui să dea de gândit (păstrând proporțiile, se poate face trimitere la situația din Luxemburg, dar nu ar fi doar cazul nostru între fostele state socialiste).

Restul României figurează între 46% (atenție, scădere de la 48% în 2020) pentru regiunea Nord-Est (județele Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău), 78% în cazul regiunii Vest (Timișoara, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara), regiunile Sud-Vest Oltenia (57%), Sud-Est (60%), Nord-Vest (70%) și Centru (71%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.