Inculpaţii din dosarul angajărilor ilegale în MAI au primit pedepse cu suspendare

Astfel, în cazul fostului şef al Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, magistraţii au schimbat încadrarea juridică din neglijenţă în serviciu în abuz contra intereselor publice şi au hotărât condamnarea acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de şase ani.

Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul prim-adjunct al lui Olimpiodor Antonescu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi un an cu suspendare pentru fals intelectual, termenul de încercare fiind de trei ani şi şase luni.

Constantin Baci, fost secretar general al MAI, a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu un termen de încercare de şase ani.
Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, termenul de încercare fiind de opt ani.

În cazul lui Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, instanţa a hotărât o condamnare la închisoare de doi şi şase luni cu suspendare, cu un termen de încercare de şase ani.

Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, termenul de încercare fiind de patru ani.

Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, cu un termen de încercare de trei ani şi şase luni.

Instanţa a mai anunţat că MAI nu cere despăgubiri civile şi, totodată, a dispus desfiinţarea mai multor ordine interne ale instituţiei, precum şi a unui raport al acesteia.

În 17 decembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să caseze decizia din 7 mai 2012 din dosarul angajărilor ilegale în MAI, care prevedea pedepse de cel mult un an de închisoare cu suspendare şi amenzi administrative, şi să reţină cauza, pentru rejudecare.

 Ancheta a relevat că, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi „în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane”, una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed