Industria românească s-a prăbușit! Dezastrul a început când s-a adoptat o ordonanță celebră

0

Din decembrie 2018, de când s-a adoptat ordonanța 114, zisă și a lăcomiei, care a impus taxe suplimentare pe companiile din energie, producția industrială, industria extractivă, industria prelucrătoare și sectorul energetic au avut scăderi, conform informațiilor prezentate de Institutul Național de Statistică. Afectarea sectorului energetic, prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor care activează în sector și prin stabilirea unui nivel de 68 lei/MWh la prețul gazului scos din pământul țării, s-a răsfrânt în toată economia. OUG 19, care a corectat o mare parte din ordonanța lăcomiei, a lăsat nivelul de 68 lei/MWh doar pentru gazul vândut populației. OUG 114, care cuprinde și măsuri contra mai multor sectoare – bancar, telecom, jocuri de noroc, pilonul II de pensii – a fost prezentată de către oficialii PSD ca fiind cel mai îndrăzneț act normativ dat în ultimii 30 de ani încoace.

 

 

Sursa INS

 

Conform INS, în luna august 2019, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 12,8% ca serie brută şi a crescut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate.  Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,0%, respectiv cu 6,7%. În perioada 1.I – 31.VIII.2019, comparativ cu perioada 1.I – 31.VIII.2018, producţia industrială a scăzut cu 1,6% ca serie brută şi cu 1,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

 

În luna august 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 12,8%, din auza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-14,8%), industria extractivă (-2,9%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%).


Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,1%. Industria prelucrătoare a crescut cu 1,1%, în timp ce industria extractivă și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 1,5%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 7,0%, ca efect al scăderilor din industria extractivă, respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică
 şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,0% fiecare) precum și din industria prelucrătoare (-6,6%).


Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 6,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-8,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,9%) și industria prelucrătoare(-4,1%).

 

În perioada 1.I – 31.VIII.2019, comparativ cu perioada 1.I – 31.VIII.2018, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 1,6%, din cauza scăderilor înregistrate de industria extractivă (-2,4%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%) și industria prelucrătoare (-1,5%).


Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.VIII.2019, comparativ cu perioada 1.I – 31.VIII.2018, a scăzut cu 1,9%, ca efect al scăderilor înregistrate în industria extractivă (-2,4%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%) și industria prelucrătoare (-1,2%).