Industriile romanesti cu probleme

0

Cifrele ajustate sezonier ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că, per total, industria românească a înregistrat un avans de 8,8%, în perioada ianuarie-iulie 2014 față de primele șapte luni din 2013.

 

Deși majoritarea ramurilor industriei au crescut, sunt unele domenii unde producția s-a diminuat. Topul sectoarelor industriale care au înregistrat scăderi este dominat de fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cu o scădere de 7,5%, în perioada analizată.

 

Următoarele două poziții sunt ocupate de fabricarea băuturilor și de alte activităţi extractive, ambele cu o reducere a indicelui producției industriale cu 4,4%, în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013.

 

Pe locul al patrulea, cu o scădere de 2,4%, în intervalul analizat, se plasează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Top 5 mai include și prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletit, acesta consemnând un recul al producției de 1,8%.

 

Alte scăderi ale indicelui producției industriale, mai mici de 1%, au fost înregistrate în cazul următoarelor sectoare industriale: extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale și activităţi de servicii anexe extracţiei.

 

Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat doar în domeniul industriei energetice, cu 0,4%.

 

Menționăm că cele mai mari creșteri ale indicelui producției industriale au fost raportate pentru domenii precum: fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (+64,4%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+17,5%), fabricarea echipamentelor electrice (+16,2%) și fabricarea altor mijloace de transport (+30,2%).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.