Cine guverneaza lumea virtuala?

Numărul de utilizatori constanți ai internetului a crescut de la 150 milioane în 1998 la peste 3 miliarde în prezent, iar specialiștii afirmă că numărul lor va ajunge până la 7 miliarde în următorii câțiva ani.

 

Fiind o idee a inginerilor Vinton Cerf și Bob Kahn, începând cu anul 1970, a existat tendința ca internetul să fie condus de creatorii săi. Guvernarea internetului a fost lăsată pe seama experților. Politicienii au fost lăsați pe afară, scrie „Euobserver”.

 

Dar, în ultimii ani, guvernarea mediului online a devenit din ce în ce mai politizată. Dezbaterile privind neutralitatea rețelei, protecția datelor, securitatea cibernetică, precum și viitorul structurii de conducere a internetului au căpătat o importanță mai mare pe agenda politică.

 

O reacție publică împotriva tratatului anticontrafacere Acta, menită să protejeze drepturile de proprietate intelectuală, a determinat Parlamentul European să nu adopte acest tratat în iulie 2012.

 

Între timp, informațiile publicate de Edward Snowden privind culegerea și supravegherea datelor de către autoritățile americane de securitate a determinat furia opiniei publice, dar și mai multe întrebări despre modul în care sunt colectate informațiile despre noi și utilizate de către guverne.

 

Se pare că acest scandal cu NSA a avut un efect negativ asupra economiei online, care se bazează pe încrederea și securitatea consumatorilor. Un raport publicat in primavara acestui an de Fundația pentru Tehnologia Informației și Inovare, un think tank cu sediul la Washington, arată că industria cloud din SUA a înregistrat venituri pierdute de până la 25,8 miliarde de euro.

 

În martie 2014, Departamentul de Comerț al SUA a semnalat că dorește să-și reducă rolul în procesul de guvernare a internetului. La rândul său, într-un document intitulat „Rolul Europei în modelarea viitorului guvernării internetului”, Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Barroso a manifestat sprijinul pentru un grup internațional care să înlocuiască ICANN din San Francisco, SUA, avertizând că nu trebuie să permitem ca internetul să fie dominat de rețele regionale și nici măcar naționale.

 

Între timp, guvernele și analiștii discută despre posibilitatea creării unui forum internațional bazat pe modelul Consiliului de Securitate al ONU.

 

Totuși, internetul „este prea important pentru a-l lăsa la discreția inginerilor”, a declarat Mark Raymond, asistent la universitatea din Oklahoma, SUA. Dacă există un acord între politicieni, societatea civilă și industria nu reușesc să ajungă la un consens asupra modului în care ar trebui să arate noua lume a internetului.

 

Poate internetul supraviețui dacă politicienii, inginerii, comunitatea de afaceri și activiștii nu pot conveni asupra cum ar trebui să fie condus?

 

Comunitatea specialiștilor în tehnologie este de părere că un sistem care s-a dezvoltat fulminant în mai puțin de două decenii nu se va prăbuși în curând.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed