ING: BNR a cumpărat jumătate de miliard de euro în decembrie

0

„Date publicate ieri (marţi, 3 ianuarie, n.r) au arătat o majorare a rezervelor valutare la 33,2 miliarde euro la sfârşitul lunii decembrie, de la nivelul precedent de 31,8 miliarde euro. Excluzând factorii cunoscuţi (printre care o tranşă de la Banca Mondială în valoare de 0,4 miliarde euro în cadrul acordului curent de finanţare externă)estimăm că banca centrală a cumpărat aproximativ 0,5 miliarde euro pe parcursul ultimei luni. Aceasta este o schimbare faţă de precedentele două luni, în care am estimat că BNR a consumat aproape 1,3 miliarde euro protejând leul, şi este probabil rezultatul tranzacţiilor provenite în urma schimbării contabile de la începutul acestui an ce înseamnă un nivel mai scăzut al provizioanelor”, se arată într-un raport al băncii.

Analiştii ING Bank susţin că aprecierea limitată a leului din decembrie (aproximativ 1%) indică faptul că banca centrală probabil a neutralizat o parte importantă a acestor fluxuri şi, deoarece se poate ca aceste tranzacţii să nu se fi terminat, „acest comportament ne dă motive să credem că şi următoarele fluxuri ar putea fi tratate în mod similar”.
De asememnea, în raport se precizează că BNR se poate să fi implementat o astfel de abordare pentru a completa stocul rezervelor valutare după operaţiunile din lunile precedente sau poate pentru a limita volatilitatea leului, chiar dacă de această dată această volatilitate ar fi însemnat o apreciere a monedei naţionale.

Rezervele valutare ale României au crescut în decembrie 2011 cu 1,449 miliarde euro (4,6%) faţă de luna precedentă, la 33,193 miliarde euro, de la 31,744 miliarde euro la 30 noiembrie.

În decembrie, intrările au însumat 1,994 miliarde euro, reprezentând „alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a III-a din acordul cu Banca Mondială, în sumă de 400 milioane de euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele”, se arată în comunicat.

De asemenea, la creşterea rezervelor internaţionale a contribuit şi aprecierea dolarului american, yenului japonez şi lirei sterline faţă de euro pe piaţa valutară internaţională.

Ieşirile din luna decembrie au fost de 545 milioane euro, reprezentând „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”.