Preşedintele Kazahstanului ar putea vizita România în acest an

„În prima jumătate a anului 2012, preşedintele Nursultan Nazarbaiev ar putea efectua o vizită în România. Vor fi semnate documente, inclusiv o cooperare în domeniul apărării”, a declarat Emil Rapcea.

Preşedintele kazah a mai vizitat România în 2007. Nursultan Nazarbaiev şi Traian Băsescu au discutat despre proiectele Constanţa – Trieste şi Nabucco. Nazarbaiev a accentuat că, în schimbul furnizării către UE şi România a resurselor sale energetice, Kazahstanul aşteaptă ca aceste ţări să răspundă trimiţând investitori, mai ales în ceea ce priveşte procesarea produselor energetice şi industria extractivă.

„Foarte important a fost pentru noi discutarea aspectelor legate de Constanţa-Trieste. Suntem foarte interesaţi de porturile de la Marea Neagră”, a declarat atunci Nazarbaiev, arătând că, din punctul său de vedere, Constanţa este „ieşirea către lume, către Europa”. În discuţiile pe tema portului Constanţa, cele două părţi s-au concentrat, potrivit lui Traian Băsescu, asupra capacităţii portului de la Marea Neagră de preluare a tranzitului de mărfuri energetice către Europa. De altfel, cele două ţări au semnat şi un acord între Administraţia Portului Constanţa şi Portul kazah Aktau.

Traian Băsescu i-a transmis atunci omologului său kazah că România a dat asigurări că sprijină „fără rezerve” preluarea preşedinţiei OSCE de către Kazahstan. „La Kazahstan trebuie să privim ca înspre un partener şi noi avem această abordare fără să avem niciun complex că, acum 20 de ani, Kazahstanul era o republică sovietică. Acum 17 ani şi noi am fost un stat comunist şi acum suntem în UE”, a explicat Băsescu.
Kazahstan a deţinut preşedinţia OSCE în 2010.

În perioada 1-2 decembrie 2010, preşedintele Românei, Traian Băsescu, a participat la cel de-al VII-lea Summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a avut loc la Astana, ocazie cu care a avut o întrevedere şi cu omologul kazah. Cei doi şefi de stat au discutat despre îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, mai ales în domeniul economic. Au fost semnate şi o serie de acorduri bilaterale: Acordul de cooperare economică, Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, Acordul privind cooperarea în domeniul turismului, Acordul privind cooperarea în domeniul justiţiei şi Memorandumul de Înţelegere în domeniul statisticii.

Ambasadorul Emil Rapcea a mai declarat pentru gazeta.kz că exporturile româneşti în Kazahstan ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în 2011, faţă de 40 de miliarde de dolari în  2007 şi 115 miliarde de dolari în 2010.

În octombrie 2011, o delegaţie economică românească a vizitat Kazahstanul, iar o misiune kazahă a venit în noiembrie la Bucureşti pentru a discuta despre intensificarea relaţiilor economice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed