Insolvența bântuie o industrie care a făcut istorie în România! A apărut și primul mare FALIMENT

Curtea de Apel Brașov a decis intrarea în faliment a companiei braşovene Condmag, aceasta fiind în stare de insolvenţă din 2015. Falimentul a fost solicitat de Unicredit Bank în urma datoriilor pe care firma le acumulase faţă de unitatea bancară. Condmag se află în sfera de influență a unuia dintre cei mai importanți oameni de afaceri de pe piața de serviciilor petroliere, Gheorghe Călburean. Intrarea în faliment reprezintă ultima mare lovitură pe care acest sector îl încasează în ultimii ani după ce, pe rând, Dafora, Prospecțiuni, Armax Gaz au intrat în insolvență din cauza datoriilor imense acumulate și a reducerii investițiilor făcute de companiile petroliere.

 

Condmag, dețintă în proporție de 45,8% de către Dafora, firma controlată de Călburean, și de către fondul de investiții olandez Van Herk, 10,9%, are o tradiţie de peste 50 de ani în construirea de conducte de petrol şi gaze, inclusiv conducte magistrale de transport, construind mai mult de 90% din reţeaua de conducte magistrale de transport gaze naturale din România (aproximativ 12.000 kilometri). Listată pe bursă din 1996, compania are o capitalizare de 4,8 milioane lei. Condmag a intrat de asemenea în insolvență în 2015. La 31 martie 2015 avea datorii totale de peste 100 milioane de lei, dintre care obligaţiile cu scadenţă mai mică de un an se ridicau la 74,8 milioane de lei. Veniturile Înainte de intrarea în insolvență, Dafora şi Condmag, i-au adus lui Călburean numai necazuri pentru că valoarea acţiunilor la bursă a scăzut cu 40%. Cele două companii mai valorau la un moment dat puțin peste 30 milioane de lei, după mai mulţi ani de picaj din cauza rezultatelor financiare slabe şi datoriilor. În 2010, acţiunile Condmag şi Dafora erau la maximele postcriză, valorând împreună 300 milioane de lei.

 

Tot în 2015, Dafora a decis să intre în insolvenţă pe motiv că au fost reduse drastic comenzile şi că a pierdut un apel privind o amendă de 3,9 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenţei. Compania deţinută de Călburean s-a văzut în imposibilitatea de a mai eşalona datoriile către bugetul de stat. Preţul scăzut de atunci al barilului de petrol pe piaţa mondială a dus la renunţarea sau amânarea investiţiilor principalilor clienţi ai Dafora – OMV Petrom şi Romgaz, cei doi mari producători de gaze naturale din ţară. La finele lui 2014, Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 3 milioane de euro companiile Dafora Mediaş, Upetrom 1 Mai, Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Târgu-Mureş pentru că ar fi trucat unele licitaţii pentru lucrări de foraj organizate de Romgaz Mediaş.

 

Zielele trecute, Dafora a primit din partea Tribunalului Sibiu o decizie favorabilă ce prevede modificarea şi prelungirea planului de reorganizare propus de societate cu 12 luni şi stabilirea unui program de plată pentru o perioadă de 4 ani. Totodată, instanţa a mai aprobat fuziunea dintre Dafora, în calitate de societate absorbantă, şi societatea Dafora Group, aflată în reorganizare, precum şi extinderea listei activelor propuse spre valorificare ca măsuri suplimentare la planul de reorganizare a activităţii.

 

Compania a înregistrat un profit net de 4,8 milioane lei în primele şase luni din acest an, spre deosebire de o pierdere netă de 3,28 milioane de lei în perioada similară din anul anterior, evoluţie apărută pe fondul unei creşteri importante a afacerilor, de la 49,6 milioane de lei la 58,3 milioane de lei.

 

Compania este controlată în proporţie de 49,96% de Gheorghe Călburean, în timp ce 13,04% aparţine societăţii Foraj Sonde Craiova, iar restul de 36,99% se tranzacţionează liber la bursă.

 

Gheorghe Călburean este  considerat, alături de Mircea Vescan de la Armax Gaz Mediaş, şi Ioan Pârău de la Totalgaz Industrie Iaşi, ca fiind unul dintre stăpânii gazului din România pentru că prin firmele sale, din zona conexă a industriei, a câştigat multe licităţii organizate de Petrom, Romgaz sau Transgaz. Călburean a intrat în industria gazelor în 1983 când s-a angajat la Schela de foraj de la Romgaz şi până în 1995 a ocupat poziţiile de inginer, şef de brigadă şi director general. După spargerea Romgaz în mai multe entităţi, acesta a ajuns şeful Consiliului de Administraţie al Dafora iar din 2003 a devenit principalul acţionar al companiei. Condmag Braşov este a doua companie controlată de Călburean, aceasta fiind desprinsă şi ea din sistemul integrat de dinainte de 1990. Condmag activează pe piaţa de construcţie a conductelor magistrale de gaze şi a instalaţiilor tehnologice aferente acestora.

 

În 2016, cerearea de insolvenţă depusă de Prospecţiuni SA, furnizor de servicii geofizice şi geologice, a fost admisă de Tribunalul Bucuresti. Prospecţiuni Bucureşti, companie deținută de Ovidiu Tender, a raportat o pierdere de 30 milioane lei anul trecut, potrivit raportului cu situaţia financiară preliminară pe anul 2015, la jumătate faţă de pierderile raportate în 2014. La finele lunii trecute, Adunarea Creditorilor Prospectiuni S.A. au votat în unanimitate, planul de reorganizare propus de administratorul judiciar Euro Insol. Compania a încheiat până în prezent contracte în valoare de 120 de milioane de lei, iar până la finalul anului va mai încheia alte contracte în valoare de 130 de milioane de lei. Acest plan prevede plata integrală a datoriilor către creditori într-o perioadă de trei ani. Valoare totală a datoriilor este de 93 de milioane de lei, potrivit tabelului definitiv al creanţelor. Pe perioada derularii planului, Prospecţiuni mizează pe venituri de 747 milioane lei şi pe un profit brut de peste 80 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă al Euro Insol. Planul de reorganizare mai prevede şi valorificarea unor active imobiliare care nu sunt necesare activitatii curente, în valoare de 50 milioane lei.

 

Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani şi şapte luni, pe 8 iunie 2015, în dosarul RAFO-CAROM, şi îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad. În primăvara acestui an, Tribunalul Arad i-a dat câştig de cauză omului de afaceri Ovidiu Tender, care a contestat condamnarea de 12 ani şi 7 luni cu executare, avocaţii săi susţinând că infracţiunea care a stat la baza condamnării, respectiv instigare la abuz în serviciu într-o companie privată, a fost dezincriminată conform deciziei din 2016 a Curţii Constituţionale a României. Tender a reuşit, astfel, să obţină reducerea pedeapsei, de la 12 ani şi 7 luni la 9 ani şi două luni.

 

Chiar dacă a fost înfiinţată în 1991 ca societate pe acţiuni, Armax Gaz Mediaş are un istoric care se confundă cu cel al gazului românesc. Începând cu anul 1917, gazul este folosit pentru iluminat public, iar Turda este primul oraş european care dispune de aceasta facilitate. În acest context, s-au înfiinţat la Mediaş ateliere pentru deservirea sondelor de gaz, care mai târziu au reprezentat bazele companiei care azi poartă numele Armax Gaz.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed