INSP a șters de pe site graficul cu noile variante de coronavirus care circulă în România. Raportul modificat cuprinde exclusiv tulpina Delta

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a șters de pe site graficul cu noile variante de coronavirus care circulă în România, iar raportul modificat cuprinde exclusiv tulpina Delta.

Cel puțin nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutații circulă intens în România, iar în săptămâna 8-14 noiembrie 20% din rezultatele la secvențierile făcute au fost cu aceste tulpini, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în 18 noiembrie, la solicitarea G4Media.ro.

Ulterior publicării articolului, INSP a modificat raportul săptămânal referitor la variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare pentru perioada 8-14 noiembrie (săptămâna 45). INSP a șters graficul în care 20% dintre rezultatele la secvențieri în săptămâna respectivă au fost cu alte variante în afară de Delta și l-a înlocuit cu un grafic în care 100% din rezultele secvențierilor sunt cu Delta.

Cum arăta graficul în varianta inițială: celelalte variante identificate, marcate cu galben în ultima coloană

 

Sursa: Raport INSP

Cum arată graficul în varianta modificată: au dispărut variantele marcate cu galben pe ultima coloană

Sursa: Raportul INSP modificat

Amintim că în urma unei solicitări G4Media.ro, INSP a transmis că „celelalte variante detectate in urma secventierilor din saptamana 45 au fost AY103, AY39, AY4, AY42, AY43, AY44, AY46, AY52, AY98”.

AY este o sublinie a coronavirusului tot din tulpina Delta, urmărită mai ales în Marea Britanie, pentru că ar putea oferi posibile avantaje virusului pentru supraviețuire. Una dintre variante, AY.4.2, derivată din AY.4, a fost deja supranumită „Delta plus” și este monitorizată atent în Marea Britanie.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat deja mutația AY.4.2 drept „variantă de interes”, adică variantă care nu este încă îngrijorătoare, dar care trebuie urmărită.

De altfel, în platforma GISAID, în care transmit toate țările rezultatele la secvențieri, România raportează de câteva luni cazuri identificate cu „Delta plus” (AY.4.2.).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed