Interpolul a deschis o expoziţie online cu opere de artă furate

Noua galerie de artă online a Interpolui constă într-o bază de date care conţine 34.100 de fotografii ale unor opere de artă adunate după un unic criteriu: au fost furate, în intervalul de timp din 1947 şi până în prezent, şi nu au fost recuperate niciodată.

Inedita expoziţie, care include mai multe capodopere decât muzeul Luvru, a fost deschisă recent pe internet pentru oricine trece de câteva întrebări formale, puse din motive de securitate. Hoţii şi traficanţii de opere de artă ar trebui, astfel, să nu fie lăsaţi să aibă acces la această bază de date, cel puţin nu sub numele lor real. Codurile de acces sunt furnizate în câteva zile de la data aplicării, timp în care au loc aceste verificări obligatorii.

În afară de picturi şi sculpturi, galeria online conţine şi piese de mobilier, covoare şi antichităţi babiloniene, datând din anul 1000 înainte de Hristos. Colecţia dedicată obiectelor de artă furate este accesibilă pornind de la pagina de internet a Interpolului.

Catalogul Interpolului, care a căpătat o dimensiune aproape mitică printre iubitorii de artă, era accesibil, înainte de deschiderea expoziţiei online, doar pe CD-uri sau, mai recent, pe DVD-uri.

Expoziţia include, printre altele, pictura lui Paul Cézanne „Băiatul în vestă roşie” (foto), estimată la 40 milioane de euro, care a fost furată anul trecut, în plină zi, din colecţia Bührle Collection de la Zurich.

În colecţie figurează şi statuia din bronz „Nud reciclabil”, care cântăreşte două tone şi poartă semnătura lui Henry Moore. Statuia a fost furată în 2005 din clădirea care adăposteşte fundaţia sculptorului, din Much Hadham, Hertfordshire. Poliţia britanică crede că opera, în valoare de trei milioane de lire, a fost topită de către hoţi.

Cea mai bogată categorie de obiecte de artă din expoziţia online a Interpolului constă în 2.600 de piese babiloniene şi din alte culturi vechi, care s-au pierdut în timpul jafului petrecut la Muzeul din Bagdad, după căderea lui Saddam Hussein.

Catalogul Interpol nu include toate operele de artă furate în întreaga lume. Lista de obiecte furate, întocmită de poliţia italiană, conţine nu mai puţin de 300.000 de obiecte, de 10 ori mai multe decât cele de pe lista aflată pe site-ul Interpolului. Iar pe un site disponibil doar poliţiei franceze, care foloseşte ultimul tip de tehnologie în materie de identificare, sunt peste 80.000 de obiecte de artă.

Estimările la nivel mondial arată că furtul operelor de artă este o „industrie” de cinci miliarde de dolari pe an, fiind a treia dintre cele mai „lucrative” forme de infracţionalitate, după traficul de droguri şi cel de arme.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed