Interviu Cornel COCA CONSTANTINESCU Vicepreședinte Sectorul Asigurări-Reasigurări, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară

Cornel COCA CONSTANTINESCU: Principalele provocări ale pieței asigurărilor sunt legate de structura acesteia, care este încă dependentă de asigurările obligatorii, și mă refer la faptul că asigurarea RCA a reprezentat 50% din totalul PBS pe segmentul asigurări generale. În același timp, asigurările auto, cumulate pe clasa 3 și clasa 10 au condus cu 59% din totalul prime brute subscrise anul trecut. Concluzia care reiese din această statistică este dezvoltarea modestă a segmentului asigurări de viață, cu toată creșterea semnificativă de 21% în anul 2017, comparativ cu anul 2016. Din aceste considerente, proiectele ASF în domeniul educației financiare vizează creșterea gradului de înțelegere a diferitelor produse de asigurare care oferă o protecție financiară asiguratului și/sau membrilor familiei în diferite situații nefavorabile și evidențierea beneficiilor acestora, inclusiv cu privire la aspecte ce țin de deductibilități fiscale oferite de stat.

În acest sens, implementarea noii Directive IDD ar trebui să aducă un plus de calitate în procesul de ofertare, prin informarea mai cuprinzătoare și sistematică a clienților, cu efect pozitiv asupra pieței în ansamblu.

Suntem preocupați de nivelul scăzut de cuprindere în asigurare în cazul asigurărilor obligatorii de locuințe. România are un număr foarte mare de proprietari de locuințe, dar, paradoxal, foarte puțini încheie polița de asigurare obligatorie a locuinței, cu toate că recomandabilă și utilă ar fi achiziționarea inclusiv a unei asigurări facultative. Ne străduim să identificăm soluții pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare, prin liberalizarea canalelor de distribuție, diversificarea acționariatului PAID și oferirea posibilității de încheiere de contracte multianuale.

Totodată, gradul ridicat de concentrare la nivelul pieței, rezultat din faptul că primele cinci societăți de asigurare realizează cumulat 70,03% din total, pe segmentul asigurărilor generale poate deveni în timp o vulnerabilitate.

 

continuarea, pe primm.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed