Ion Sturza, considerat un posibil candidat la preşedinţia R. Moldova, a demisionat de la Rompetrol

Anunţul este conţinut în publicaţia Premium a grupului Rompetrol pentru lunile iulie-august.

Ion Sturza a declarat pentru NewsIn că demisia sa din funcţia de director-adjunct nu înseamnă şi retragerea din grupul petrolier, el rămânând acţionar în companie şi continuând să gestioneze mai multe proiecte în cadrul grupului petrolier.

„Aşa a fost înţelegerea noastră cu partenerii din Kazahstan la momentul vânzării pachetului majoritar de acţiuni – că voi rămâne să gestionez afacerile companiei pentru perioada de tranziţie de doi ani. Această perioadă se va încheia la 1 septembrie şi noul proprietar urmează să-şi instaleze acum propria conducere. În ceea ce mă priveşte, mă voi axa pe viitor pe mai multe proiecte personale, inclusiv în cadrul grupului şi în comun cu Dinu Patriciu. Diferenţa va consta doar în faptul că nu voi mai face parte din echipa operaţională a Rompetrol”, a declarat Ion Sturza.

Anunţul despre plecarea lui Ion Sturza din funcţia de ce conducere pe care o deţine la Rompetrol vine pe fundalul zvonurilor tot mai insistente, alimentate şi de declaraţiile unor lideri ai opoziţiei de la Chişinău, că fostului premier ar urma să i se propună funcţia de şef de stat susţinut de coaliţia democratică de guvernare constituită după alegerile parlamentare din 29 iulie din Republica Moldova.

În urmă cu trei zile, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a luat masa cu Ion Sturza într-un restaurant din Chişinău, după ce săptămâna trecută a declarat la o conferinţă de presă că fostul premier ar fi o candidatură foarte bună pentru funcţia de şef de stat, întrunind toate calităţile necesare.

Ion Sturza spune însă că nu este interesat de politica moldovenească şi că are planuri de viitor de altă natură. „Am dezminţit cred de vreo 30 de ori până acum acest zvon şi am spus că nu mă interesează implicarea în politica moldovenească”, a declarat Ion Sturza pentru NewsIn.

Agenţia de ştiri Infotag a publicat joi şi o declaraţie în acest sens din „surse apropiate” lui Dinu Patriciu, care spun că în opinia miliardarului român „este prea puţin probabil ca Ion Sturza să vrea să candideze la funcţia de preşedinte al Moldovei”. Patriciu ar aduce drept argument principal rangul şi situaţia actuală a lui Sturza, care în ultimii doi ani a condus de facto grupul de companii Rompetrol Group, dirijând personal relaţiile economice externe ale holdingului. „În prezent el a încheiat contracte de miliarde de euro, a stabilit contacte, acorduri şi relaţii în întreaga lume, iar ruperea acestora nu este dorită nici de holding, nici de Sturza”, menţionează „sursele din anturajul lui Dinu Patriciu” citate de Infotag, subliniind că Ion Sturza nu mai este romanticul anilor ’90 din secolul XX, ci un om de afaceri prosper de talie internaţională.

Potrivit surselor, al doilea motiv la fel de important este situaţia financiară personală a lui Sturza, motiv pentru care e prea puţin probabil să fie de acord să lase ceea ce deţine pe alte mâini „atât timp cât simte şi, mai ales, conştientizează că norocul îi surâde”.

„Pentru Sturza este foarte importantă şi activitatea sa filantropică cu care se ocupă în ultimul timp, creând o fundaţie care îi poartă numele. Cu banii fundaţiei îi ajută pe copii dotaţi să obţină studii în Moldova şi în străinătate”, au menţionat interlocutorii agenţiei.

Ion Sturza şi Dinu Patriciu au o afacere prosperă prin compania Rompetrol Group condusă de miliardarul român. La sfîrşitul anului 2007 compania KazMunaiGaz a cumpărat 75% din acţiunile companiei, tranzacţie de care s-a ocupat Ion Sturza. Preţul declarat de oficialii kazahi pentru această tranzacţie a fost de 1,6 miliarde de euro. În iunie 2009, compania KazmunaiGaz a preluat integral pachetul de acţiuni al Grupului Rompetrol.

Grupul Rompetrol este o companie petrolieră multinaţională, cu sediul în Amsterdam, Olanda, cu majoritatea operaţiunilor şi activelor în Franţa, România, Spania şi Europa de Sud-Est. Principalele activităţi ale Grupului sunt în domeniile rafinare şi marketing/vânzare de produse petroliere, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, transport, etc.

Grupul, care are peste 9.000 de angajaţi în 12 ţări, a anunţat la sfârşitul lunii iulie o serie de schimbări în echipa de management, în timp ce activităţile de profil ale grupului sunt grupate de la 1 august în cinci mari arii operaţionale – retail, rafinare şi petrochimie, trading, dezvoltare corporatistă (marketing şi comunicare, resurse umane şi juridic) şi servicii industriale, precum şi finanţe şi centru corporatist (administrativ şi achiziţii, IT).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed