Iranul instalează aproximativ 3.000 de centrifuge moderne la centrala nucleară de la Natanz

Potrivit agenţiilor Isna şi Fars, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) Fereydoun Abbasi Davani s-a „referit la producţia a 3.000 de centrifuge de generaţie nouă” la Natanz, fără să ofere vreun detaliu despre ritmul instalării acestor aparate.

 

„Ciclul producţiei acestor centrifuge s-a încheiat, iar într-un viitor apropiat centrifuge de generaţie nouă vor fi puse în funcţiune”, a declarat Davani, citat de agenţii.

 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat, în raportul său de la 21 februarie, că Iranul a început, din prima parte a lui februarie, să instaleze la Natanz „180 de centrifuge (de tip) IR-2m sau cutii goale de centrifuge”.

 

Aceste centrifuge de tip IR-2m ar fi de patru-cinci ori mai performante decât cele 12.669 de centrifuge de tip IR-1 instalate deja şi utilizate la fabricarea uraniului îmbogăţit la nivel de cinci sau 20%.

 

Raportul AIEA a condus la o înăsprire a poziţiei marilor puteri, reunite în cadrul grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), dar şi a Israelului, care suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea programului său nuclear civil, acuzaţii respinse de către regimul din Republica islamică.

 

Iranul face obiectul unei serii de sancţiuni internaţionale vizând, între altele, programul său de îmbogăţire a uraniului. Teheranul afirmă că îmbogăţeşte uraniu exclusiv în scopuri paşnice, până la un nivel de puritate de 5%, cu scopul de a produce electricitate, sau de până la 20%, cu scopul de a alimenta un reactor de cercetare medicală. Însă marile puteri se tem că Iranul ar viza îmbogăţirea uraniului până la nivelul de 90%, necesar fabricării unei arme nucleare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed