Isărescu: Creditarea în lei este riscantă dacă băncile nu dispun de resuse în lei pe termen lung

„A acorda credite pe termen lung în valută pentru finanţarea de locuinţe este riscantă, dar nu este mai riscantă decât a încerca să faci acest lucru cu lei, în condiţii în care nu ai surse de finanţare pe termen lung în lei. Cu alte cuvinte, nu am căzut chiar pradă euro. În pus, euro va fi adoptată ca monedă şi pentru acesată ţară mai devreme sau mai târziu. Noi am vrea să fie la momentul potrivit, când suntem pregătiţi, şi mai devreme dacă se poate”, a spus Isărescu, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.
Guvernatorul BNR a răspuns astfel la întrebarea de ce România a căzut pradă monedei euro şi nu-şi mai poate folosi moneda naţională în politica monetară şi în ce priveşte creditarea.
Isărescu susţine că activitatea de creditare nu se face preponderent în valută, ea fiind indicată în cazul operaţiunilor de comerţ exterior.

„Jumătate din creditare a fost şi va fi în lei. Din cealaltă jumătate, aş spune aşa ca să simplific, cam jumătate este legată de operaţiuni de comerţ exterior. Ar fi chiar riscant ca aceste creditări să se facă în moneda naţională, pentru că atunci riscul valutar ar apărea în sens invers. Aş mai spune că, din punct de vedere al creditelor pe termen lung, legate de exemplu de domeniul imobiliar, este într-adevăr riscant ca aceasta să se întâmple în euro, nu sugerăm acest lucru, dar deocamdată băncile în România nu au resurse pe termen lung. Dacă ar utiliza leii pentru finanţarea construcţiei de locuinţe, 90% din finanţarea în lei a băncilor din România se face pe depozite pe termen scurt şi atunci ar apărea un alt risc”, a declarat guvernatorul BNR.
De asemenea, guvernatorul a respins sugestia de a folosi „tiparniţa” pentru a pune la dispoziţia băncilor finanţare în lei pe termen lung.

„Nu sugeraţi că finanţarea pe termen lung trebuie făcută din tiparniţă, că nu o să accept acest lucru. O spunem clar. Nicăieri în lume, unde economia este aşezată şi banca centrală îşi face datoria, tiparniţa nu este folosită pentru acordarea de credite pe termen lung”, a spus Isărescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed