JO: Start bun pentru canotajul românesc!

0
54

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au câștigat la pas seria de calificare la dublu vâsle și au confirmat că sunt mari favorite la câștigarea unei medalii la Tokyo 2020.

Concursurile olimpice de canotaj au început cât se poate de bine pentru delegația României, care a avut două echipaje în prima zi, ambele la dublu vâsle.
Ochii au fost în principal pe Ancuța Bodnar și Simona Radiș, campioanele europene en-titre, văzute printre marile favorite la câștigarea medaliei de aur. Reprezentantele României au făcut o cursă perfectă, fără emoții, iar la final au câștigat detașat. Ele au înregistrat la un avans de aproape 8 secunde față de următoarea clasată, Canada. Așadar, Ancuța Bodnar și Simona Radiș s-au calificat direct în semifinale, iar perspectivele sunt foarte bune.
Jocurile Olimpice: Ancuța Bodnar și Simona Radiș, cel mai bun timp din seriile de la dublu vâsleJocurile Olimpice: Ancuța Bodnar și Simona Radiș, cel mai bun timp din seriile de la dublu vâsle

Jocurile Olimpice: Ancuța Bodnar și Simona Radiș, cel mai bun timp din seriile de la dublu vâsle

Elisabeta Lipă şi Mihai Covaliu, selfie de colecție cu Novak Djokovic
Echipajul României de dublu vâsle a terminat cursa cu timpul de 6:49.79, acesta fiind și cel mai bun rezultat din cele 3 serii. Olanda a fost la 19 sutimi distanță în seria a treia. În prima serie, Noua Zeelandă s-a impus cu un timp de 6:53.62, cu aproape 4 secunde mai slab decât cel al româncelor.

Ioan Prundeanu și Marian Enache. Reprezentanții României au terminat pe locul 3, cu timpul de 6:13.62, și s-au calificat direct pentru semifinalele de luni. Tricolorii au făcut o jumătate secundă de cursă bună, după ce pe prima 1.000 de metri au fost pe ultimul loc.

Jocurile Olimpice: Ioan Prundeanu și Marian Enache, în semifinalele probei de dublu vâsleJocurile Olimpice: Ioan Prundeanu și Marian Enache, în semifinalele probei de dublu vâsle

Jocurile Olimpice: Ioan Prundeanu și Marian Enache, în semifinalele probei de dublu vâsle

Ei au evoluat într-o serie foarte puternică, în care olandezii Melvin Twellaar / Stef Broenink au stabilit cel mai bun timp olimpic cu 6:08.38. La canotaj nu există recorduri mondiale sau olimpice, ci doar cei mai buni timpi, având în vedere diferențele de curs de la o apă la alta. Batavii au bătut timpul francezilor Hugo Boucheron / Matthieu Androdias din prima serie, 6:10.45, care la rândul lor stabiliseră cel mai bun timp. Performanța de vârf anterioară a fost setată de Noua Zeelandă la Londra 2012, 6:11.30.

România este calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 cu nu mai puțin de 9 echipaje. ”Scriem istorie, pentru că trimitem cei mai mulţi canotori români la Olimpiadă după momentul introducerii regatelor de calificare, în 1996”, a declarat Elisabeta Lipă înaintea acestei competiții.