Putin, de la lider providențial la Machiavelli de la Kremlin

0

Cu câteva luni în urmă era la modă în SUA să-l lauzi pe Vladimir Putin pentru genialitatea în raport cu”slăbiciunea” lui Obama, dacă erai de dreapta. Rudy Giuliani, fost primar de New York, ridica în slăvi determinarea și atractivitatea lui Putin: „Un asemenea om poate fi numit lider.”

 

Nigel Farage, liderul Partidului Independenței din Regatul Unit, a spus că Putin este liderul global pe care îl admiră cel mai mult, potrivit Financial Times.

 

După anexarea Crimeii și sprijinirea rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei, Occidentul a luat destul de neconvingător poziție împotriva Rusiei. Afacerile cu fosta URSS cântăresc greu în economia continentală. SUA a adoptat un ton tranșant, dar a lăsat loc de negocieri.

 

„Afirmaţiile lui Vladimir Putin despre Crimeea nu înşeală pe nimeni. Dacă Rusia va interveni militar, se va expune diminuării influenţei în regiune”, a spus Barack Obama.

 

La rândul său, secretarul de Stat american, John Kerry avertizează Moscova că riscă „izolarea internaţională” dacă nu va pune capăt „agresiunii” militare în Ucraina, precizând că Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia, relatează AFP.

 

În schimb, cancelarul Angela Merkel i-a transmis lui Vladimir Putin că anexarea Crimeii este o acțiune împotriva ”valorilor europene”, potrivit The Telegraf.

 

Doborârea avionului malaiezian și moartea celor 298 de oameni, a radicalizat pozițiile. Câteva titluri din presa internațională din ultima perioadă ilustrează tensiunea dintre marile puteri occidentale și Rusia.

 

Time: Ţarul secolului 21, Vladimir Putin, stăpânește arta întunecată de a dezvolta probleme pe care doar el le poate rezolva.

 

Financial Times: Machiavelli din Kremlin a adus Rusia la dezastru.

 

David Cameron pentru Sunday Times: „Dacă președintele Putin nu schimbă abordarea față de Ucraina, atunci Europa și Occidentul trebuie să schimbe în mod fundamental abordarea față de Rusia”.

 

Wall Street Journal:  Casa Albă spune ca Putin este vinovat pentru prăbușirea avionului malaiezian.

 

“Putin trebuie anunțat ca a mers prea departe și că noi nu vom sta cu mâinile în sân”, a afirmat și fostul secretar de stat american, Hillary Clinton. Fostul oficial american îl face direct responsabil pe Vladimir Putin pentru tragedia aviatică din estul Ucrainei.

 

Dacă în Europa mai apar nuanțe în raporturile cu Putin, cum este cazul Franței, care nu a renunțat să vândă Rusie echipament militar, în ciuda evenimentelor recente din Ucraina, în SUA, lucrurile sunt privite mult mai dur, dovadă noile sancțiuni impuse Rusiei în domeniul financiar, militar și energetic.

 

Scopul sancțiunilor este, după cum a declarat președintele Barack Obama pentru presa americană, ca economia Rusiei, și așa slăbită, să sufere și mai mult, iar Vladimir Putin să renunțe la sprijinul pe care îl dă separatiștilor ucraineni.

 

 

.