JPMorgan a majorat de la 110 la 120 dolari pe baril estimarea privind preţul petrolului în acest an

JPMorgan a majorat, de asemenea, prognoza privind preţul mediu din acest an al petrolului destinat pieţei din SUA, de la 99 de dolari pe baril la 109,5 dolari pe baril.

Estimările pentru 2012 indică preţuri medii de 120 de dolari pe baril pentru petrolul Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, şi de 114 dolari pe baril pentru ţiţeiul destinat pieţei americane.

„Problemele financiare sau încheierea rapidă a războiului civil din Libia ar putea influenţa radical dinamica pieţei”, se arată într-un raport al băncii.

Cotaţiile petrolului au înregistrat săptămâna trecută cea mai mare scădere într-un interval de şapte zile de după decembrie 2008, din cauza îngrijorărilor investitorilor referitoare la ritmul revenirii economiei globale. Preţul petrolului Brent s-a redus cu 13%, la 109,13 dolari pe baril.

Cererea va depăşi oferta cu 600.000 de barili pe zi în al treilea trimestru, chiar presupunând că OPEC majorează producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi în următoarele luni, anticipează JPMorgan.

Diferenţa s-ar putea reduce la 300.000 de barili pe zi în al patrulea trimestru, în condiţiile în care Arabia Saudită, Angola şi Irak cresc livrările.

JPMorgan apreciază, totodată, că în al treilea trimestru există riscul ca preţul petrolului să avanseze spre nivelul record de aproape 150 de dolari pe baril atins în 2008, dacă statele OPEC nu majorează producţia sau creşterea economică nu încetineşte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed