KOVESI, anunț pentru corupții din România: ”Avem peste 600 de dosare”

Laura Codruta Kovesi, procuror-sef european, a anuntat vineri, in cadrul forumului online Eurosfat, ca Parchetul European va ancheta in Romania peste 600 de dosare de fraude cu fondurile europene.

 

Parchetul European are competenta de a efectua investigatii de natura penala. Dupa cum a explicat Kovesi, va exista o abordare unitara in investigarea fraudelor financiare, „o armonizare a procedurilor in cadrul investigatiilor si a bunelor practici pentru toate sistemele de aplicare a legii la nivelul UE”, va exista o strategie clara in depistarea si investigarea fraudelor cu fonduri europene, „o concentrare reala si mai eficienta pe recuperarea daunelor si a veniturilor infractiunii”, o cunoastere mai buna a modului in care aceste fapte sunt comise si o mai buna prevenire.

 

Se caută om la biscuiți! Salariul este de 44.000 de euro

 

„Cand vorbim despre frauda financiara, cu TVA, de infractiunile transfrontaliere, trebuie sa avem in vedere viteza cu care infractorii isi shcimba modul de operare ca reactie la aplicarea legii, iar flexibilitatea Parchetuluia. va elimina majoritatea obstacolelor care existau pana acum in cooperarea judiciara internationala”, a mai explicat Kovesi, citata de news.ro.

 

Îngrijorare maximă! ARAFAT ne-a spus cât va dura valul doi!

 

Kovesi a citat un studiu recent care arata ca daunele cu TVA in decursul unui an in interiorul UE sunt undeva intre 30 si 60 de miliarde de euro. „Nu avem tari curate in Europa. Nu avem nici cele mai corupte si cele mai vinovate. Astfel de infractiuni se comit in absolut toate statele membre. In urma unei analize pe ultimii 4 ani, am constatat ca exista state membre in care sunt investigate sute de dosare pe an si state in care sunt investigate 3 sau 4 dosare. Asta poate insemna ca nu a existat o prioritate in investigarea acelor infractiuni. EPPO va avea acest avantaj, ca va avea o abordare unitara”.

 

Legat de numarul de fraude semnalate recent, Kovesi a declarat: „In sistemul medical cu siguranta numarul de cazuri in aceasta perioada ar putea fi la fel ca in trecut sau chiar ar putea sa creasca. Ma refer, in special, la domeniul achizitiilor publice. Atunci cand ele sunt facute fara licitatii, fara reguli stricte, e clar ca exista un risc mai mare. Chiar daca nu am inceput activitatea, am primit cateva plangeri cu privire la astfel de infractiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda) pe care il consideram ca poate fi in masura sa faca niste verificari prealabile”.

 

Pentru Parchet a fost solicitat un buget anual in jur de 55 de milioane de euro. „Cu aceasta suma vom putea avea 140 de procurori in cele 22 de state care vor trebui, cel putin pentru inceput, sa gestioneze un numar minim de 3.000 de dosare”. In competenta EPPO vor intra toate dosarele intocmite incepand cu anul 2017.

 

EPPO nu poate fi operational mai devreme de 3 ani de la publicarea in jurnalul oficial. „Acest regulament a fost publicat in noiembrie 2017. O decizie privind inceperea activitatii este una comuna – intre Comisia Europeana, Parchet si statele membre. Majoritatea statelor sunt pregatite”.

Alcatuit din procurori din 22 de state membre UE, care trebuie sa unifice o procedura, Parchetul European „da posturi in plus de procurori unui stat membru”.

„Noi suntem acum in mijlocul unei negocieri. A fost facuta public aceasta cifra de 15 procurori. Pana in acest moment, eu nu am fost de acord cu aceasta, avand in vedere statisticile din ultimii 4 ani de la DNA, dar si modul in care este organizat sistemul judiciar in Romania. Infractiunile pe care Parchetul European le va investiga, in cazul in care sunt probe si vor fi trimise in judecata persoane care sunt considerate vinovate, cazurile se vor judeca in instantele nationale, in limba romana. Asta inseamna ca vom avea minim 41 de tribunale si 16 curti de apel care vor judeca aceste dosare. Ori 15 oameni sa faca investigatii in 600 de dosare si sa participe in toate aceste instante nu sunt suficienti. Dar suntem in discutii cu ministrul Justitiei cu privire la avea un acord asupra numarului care este necesar. Acest numar de procurori europeni, care vor fi platiti de Parchetul European, trebuie sa garanteze ca nivelul de protectie a fondurilor europene va creste, nu va scadea”.

Romanilor, ea le-a transmis in final: „Statul de drept in Romania a fost supus presiunilor mult timp si nu pot uita acei oameni care au sustinut justitia si au iesit in strada, foarte multi, tineri, si ii incurajez sa continue pe acest drum. Nu abandonati, coruptia poate fi invinsa!”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed