Lanţurile de aprovizionare ale Regatului Unit sunt ”solide” şi ”robuste”, dă asigurări Boris Johnson, după izolarea ţării din cauza mutaţiei SARS-CoV-2; Macron vrea ”să rezolve situaţia”; ambasadorii UE urmează să armonizeze restricţiile impuse M.Britanii

Într-un singur weekend, noua variantă de covid-19 a provocat o dublă ”deflagraţie”.

Mai întâi a condus la izolarea a 16 milioane de locuitori la Londra şi în sud-estul Angliei, a căror întâlnire cu famialia de sărbători cade.

Apoi, decizia multor ţări de a suspenda intrarea pe teritoriul lor a călătorilor din Regatul Unit afectează lanţul de aprovizionare ţării, foarte dependentă de camioanele care aduc produse proaspete în regat.

Situaţia este agravată de faptul că firmele britanice fac stocuri înainte de ieşirea Marii Britanii din piaţa unică europeană la 31 decembrie.

În acest context, Boris Johnson a prezidat luni o reuniune de criză, la Downing Street, după care a făcut declaraţii de presă.

”Întârzierile afectează doar o proporţie foarte slabă a hranei care intră în Regatul Unit şi, aşa cum au spus lanţurile de supermarketuri britanice, lanţurile de aprovizionare sunt solide şi robuste”, a subliniat premierul conservator.

”Vasta majoritate a hranei şi medicamentelor noastre circulă normal”, a dat el asigurări.

Catalogând ”cu adevărat foarte slab” riscul transmiterii covid-19 de către şoferii TIR-urilor, Johnson a precizat că a discutat despre această situaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron care, a anunţat el, a spus că vrea ”să rezolve situaţia în orele următoare”.

ARMONIZAREA MĂSURILOR LA SCARĂ EUROPEANĂ

Ministrul francez al Transporturilor Jean-Baptiste Djebbari a dat asigurări, pe Twitter, că ”în următoarele ore” urma să fie implementat un ”protocol sanitar solid”, ”la nivel european”, pentru ca ”fluxul din Regatul Unit să poată fi reluat”.

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) urmează să încerce marţi să armonizeze măsurile impuse de către statele membre cu scopul de a împiedica venirile din Regatul Unit pe teritoriul european, potrivit unor surse europene.

În paralel, Poliţia din Kent (sud-est) a dispus camioanelor să staţioneze pe marginea autostrăzii M20, care deserveşte tinelul de sub Canalul Mâncecii, pentru a evita blocarea întregii reţele rutiere.

Grupul britanic Royal Mail a anunţat că-şi suspendă ”temporar” serviciile către Europa, dar nu şi către Irlanda, din cauza perturbării transporturilor.

O JUMĂTATE DE MILION DE DOZE DE VACCIN ÎMPOTRIVA COVID-19 ADMINISTRATE

Regatul Unit este una dintre cele mai dur afectate ţări din Europa de pandemia covid-19, cu peste 67.500 de morţi.

Tot anul, Boris Johnson a fost dur criticat din cauza felului în care a gestionat criza, marcată de ezitări şi răsgândiri.

După ce a dat asigurări luni de zile că vrea să apere sărbătorile de Crăciun, Johnson a fost nevoit să anuleze aceste sărbărtori, aplicând o dură lovitură moralului britanicilor, afectaţi de o intensificare a epidemiei.

Cauza acestei intensificări este o mutaţie a noului coronavirus SARS-CoV-2, cu 70% mai contagioasă potrivit Londrei, dar care nuar fi mai periculoasă.

Guvernul britanic a avertizat că epidemia va fi ”dificil” de oprit înainte ca un vaccin să fie larg desfăşurat – ceea ce va dura mai multe luni.

Până în prezent, peste 500.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 au fost administrate, a anunţat Boris Johnson.

În pofida asigurărilor oferite de către autorităţi, pieţele financiare au primit cu îngrijorare această nouă închidere a frontierelor, iar lira sterlină s-a depreciat.

Potrivit unui purtător de cuvânt al lanţului de suprmerketuri Sainsbury’s, ”toate produsele” pentru masa de Crăciun se află deja pe teritoriul britanic.

În schimb, ”dacă nu se schimbă nimic”, salatele, ”conopida, broccoli şi citricele” importate de pe continent ar putea să înceapă în curând să lipsească.

AMÂNAREA BREXITULUI?

Temerile sunt cu att mai puternice cu cât se apropie sfârşitul perioadei de tranziţie post-Brexit, la 31 decembrie.

Negocierile comerciale ale Londrei cu Bruxellesul nu s-au încheiat, iar în cazul unui eşec impunerea unor cote şi taxe vamale alimentează temeri cu privire la perturbări grave în aprovizionarea ţării.

În vederea evitării acestui scenariu, premierul separatist scoţian Nicola Sturgeon şi primarul laburist al Londrei Sadiq Khan au îndemnat Guvernul Johnson să ceară o prelungire a perioadei tranziţiei post-Brexit după 31 decembrie.

Londra a îndepărtat, fără vreo surpriză, această cerere. ”Poziţia noastră cu privire la perioada tranziţiei este clară. Ea se va termina la 31 decembrie”, le-a răspuns un purtător de cuvânt al lui Johnson.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed