Laura Codruța Kovesi, interviu în presa olandeză: Nicio țară din UE nu are mâinile curate

0
49
Laura Codruța Kovesi, interviu în presa olandeză: Nicio țară din UE nu are mâinile curate

Nrc.nl a întrebat-o pe Kovesi despre cum s-a simțit în momentul în care autoritățile din România au încercat să-i blocheze numirea, iar Secția Specială i-a deschis un dosar de corupție, potrivit ziare.com.

 

Ciolacu, care denunță pensiile speciale, a fost inițiator al acestor pensii pentru parlamentari în 2015

 

„Acele experiențe din România au fost o bună pregătire pentru tot ceea ce mă așteaptă acum. Face parte din treaba mea să rezist și să rămân calmă,” declară Kovesi.

 

CCR nu își asumă o decizie privind majorarea pensiilor și așteaptă rezultatul alegerilor

 

„Este nevoie de curaj și curaj, pentru că mergem după oameni bogați și puternici. Sunteți față în față cu mari corporații care își pot permite cei mai scumpi avocați. Uneori te lupți cu un partid care are legături politice. Deci, trebuie să țineți cont, în cel mai rău caz, de amenințare. Trebuie să poți rezistă asta,” mai declară Kovesi.

 

Nrc.nl: Dar într-o țară precum Ungaria există multe probleme legate de fraudă subvențiilor UE.

Kovesi: De îndată ce fraudă maghiară cu banii UE a făcut urme în țările MOA, autoritățile judiciare maghiare sunt obligate să împărtășească informații. Când am luptat împotriva corupției că procuror în România, au existat aproape întotdeauna legături cu cazuri din Ungaria și Bulgaria învecinate. Cunosc bine regiunea, asta ajută. Dar acum sunt procuror în numele întregii UE. Și credeți-mă: nicio țară din UE nu are mâinile curate. (…) Toți procurorii europeni s-au angajat să servească nu interesul țării lor, ci interesul comun al Parchetului European.

 

Nrc.nl: Unele țări consideră că Parchetul European ar trebui mai întâi să dovedească utilitatea.

Kovesi: Nu-mi permit un început prost, pentru că, dacă parchetul nu reușește din cauza asta, criticii vor spune: “Vedeți că MOA nu a fost o idee bună”. Așa că vreau să fiu complet pregătită din ziua în care deschidem primele dosare. Încă ne lipsește bugetul pentru a instala o divizie crucială de avocați și analiști financiari aici la sediul central. Avem cu adevărat nevoie că ele să fie eficiente și decisive.