Lecţia crizei gazului – Europenii trag concluziile

0

 

Gazul rusesc reprezintă 25% din consumul actual al europenilor, proporţie care poate creşte, dacă nu se iau măsuri, spun specialiştii. La reuniunea de la Bruxelles, la care va participa şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, se aşteaptă ca responsabilii europeni să-şi reafirme dorinţa de a ieşi de sub monopolul energetic rus prin investiţii masive şi o diversificare a furnizorilor.

Vicepremierul ceh însărcinat cu afaceri europene nu s-a sfiit să denunţe un adevărat şantaj din partea ruşilor şi ucrainenilor şi a făcut un apel la solidaritate între statele Uniunii. Alexandr Vondra a declarat că Uniunea Europeană va accelera astfel demersurile pentru construcţia gazoductului Nabucco, ce ar urma să intre în funcţiune în 2015. Proiectul Nabucco, gândit să transporte gaz de la Marea Caspică spre UE ocolind Rusia, asociază şase ţări – Austria, Ungaria, România, Bulgaria, Turcia şi Germania, dar are probleme din cauza finanţării insuficiente.

Principalul concurent este proiectul ruso-italian South Stream, la care sunt asociate Bulgaria şi Ungaria şi care a fost considerat "mai promiţător" de către Consiliul mondial al energiei, în iunie. Până la rezolvarea crizei gazului, ţări precum Slovacia sau Bulgaria care depind aproape integral de livrările Gazprom, nu-şi pot acoperi consumul zilnic. În aceste condiţii, Slovacia a demarat procedurile pentru repornirea unui reactor nuclear, închis la sfârşitul lunii decembrie la insistenţele Uniunii Europene.