Lege promulgată de Klaus Iohannis: Averile obținute din infracțiuni vor putea fi confiscate

Țara noastră mai face astfel încă un pas pentru punerea în aplicare a Directivei Europene în acest sens, evitând sancțiuni.

 

Cîţu: Al treilea om în stat a îndemnat populația să mă linșeze public, ca pe Ceaușescu! Aştept scuze

 

Potrivit legii, confiscarea extinsă se aplică în cazul bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

 

Fost deputat PSD, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare

 

Actul normativ modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal astfel:

 

(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

 

Deputații juriști au introdus o modificare la Codul de procedură penală astfel încât procurorul va avea obligația de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. Astfel, la articolul 249 a fost introdus un nou alineat:

„În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”.

 

În noua lege, România a transpus Directiva Europeană care vizează îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în UE, evitând astfel să fie amendată. Inițiativa a fost depusă în Parlament în urmă cu trei ani. Directiva Europeană a fost adoptată în 2014, iar țara noastră trebuia să o transpună în legislația națională până în 2015, potrivit Hotnews.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed