Legea prevenției se va aplica și persoanelor fizice: Cetățenii vor scăpa de anumite amenzi la prima abatere

Legea prevenției a fost pusă recent în dezbatere publică și urmărește, în principal, să-i educe pe antreprenori și să prevină cât mai multe dintre greșelile pe care le fac firmele românești apropo de (ne)respectarea legislației din domeniul fiscal, din domeniul raporturilor de muncă, al legislației de mediu ș.a.m.d. Mai exact, dacă legea ar intra în vigoare, organismele de control nu ar mai aplica din prima amenzile prevăzute de lege pentru contravențiile constatate, ci ar oferi celui verificat un răgaz de 90 de zile pentru a se conforma legii.

 

Dacă nici în urma acestei perioade de 90 de zile, cel găsit cu nereguli nu și le rezolvă, atunci organul de control îi va aplica amenda. Totuși, pentru a intra în vigoare, această propunere legislativă trebuie să treacă prin ambele Camere ale Parlamentului, însemnând că trebuie dezbătută și votată de parlamentari, însă ea mai poate cunoaște modificări față de forma pusă actualmente în dezbatere. Apoi, dacă obține votul favorabil, trebuie promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

 

Este adevărat că Legea prevenției se adresează mai mult antreprenorilor decât simplilor cetățeni și vizează, în mare, contravenții din domenii specifice. Însă în tot ansamblul de 333 de contravenții propuse pentru „iertare” la prima abatere se regăsesc și câteva aplicabile cetățenilor ca simple persoane fizice.

 

1. Comerțul și prestarea de servicii în mod ilegal

 

Pe lista de contravenții din Legea prevenției se regăsesc două din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite. Mai exact, e vorba de fapta persoanei care efectuează activități de producție, comerț sau prestări servicii, fără îndeplinirea condițiilor stabilite de lege (înregistrare la Registrul Comerțului, respectarea unor norme specifice în funcție de activitatea sau serviciul prestat, spre exemplu). Pentru această faptă, actul menționat prevede o amendă de la 500 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice.

 

Cea de-a doua faptă din listă este cea de vânzare ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii județene sau prefecturi, pentru care amenda este tot de la 500 la 5.000 de lei.

 

Cu toții îi știm pe vânzătorii ambulanți, cei care ne oferă tot felul de produse la un „super-preț”. Aceștia nu vor mai fi amendați din prima de către autoritățile competente, ci vor primi un așa-zis răgaz de 90 de zile pentru a se conforma obligațiilor care le revin, potrivit propunerii legislative din discuție.

 

2. Școlarizarea copiilor și activitatea științifică

 

Și Legea educației nr. 1/2001 se află pe listă, de unde aflăm că vor fi iertați la prima abatere părinții (sau tutorii) care nu iau măsurile obligatorii pentru școlarizarea copilului pe perioada învățământului obligatoriu. Aici, Legea educației prevede o amendă pentru responsabilii copilului cuprinsă între 100 și 1.000 de lei sau chiar munca în folosul comunității.

 

Atenție! Contravenția aceasta din Legea educației nu este nicidecum același lucru cu fapta penală ce constă în împiedicarea accesului la educației pentru cei mici și pentru care Codul penal stabilește o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau amenda (penală, nu contravențională!). Mai multe despre ce posibilități avem să ne școlim copiii acasă găsiți în acest material.

 

Tot în lista celor 333 de contravenții ar mai intra și fapta de comercializare de lucrări științifice pentru cei care vor să și le asume ca fiind ale lor – e vorba de lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat. „Este interzisă comercializarea de lucrări ştiinţifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calităţii de autor al unei lucrări de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat”, conform Legii educației, amenda situându-se între 5.000 și 50.000 de lei.

 

3. Contravenții în relația cu Fiscul

 

Din Codul de procedură fiscală regăsim două contravenții aplicabile simplilor cetățeni: odată, e vorba de „neîndeplinirea de către contribuabil la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora”.

 

Pentru aceasta, Codul prevede o amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice. Spre exemplu, un simplu cetățean care obține venituri din chirii are obligația să declare contractul de închiriere în termen de 30 de zile de la încheiere. Dacă încalcă această obligație, el poate fi amendat (și nu doar obligat să plătească impozite și alte taxe pentru veniturile nedeclarate), dar dacă Legea prevenției intră în vigoare, el nu va mai fi amendat de organele fiscale la prima abatere.

 

În cadrul inspecția fiscale personale, cea la care pot fi supuse și persoanele fizice, potrivit legislației fiscale, și unde se verifică situația fiscală a acestora, persoanele verificate au obligaţia de a depune o declaraţie de patrimoniu şi de venituri. Dar dacă această declarație nu e depusă, atunci persoana fizică verificată riscă o amendă uriașă, respectiv de la 10.000 la 50.000 de lei, potrivit Codului de procedură fiscală.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed