Les Echos: România este paralizată de economia subterană

0

Fostul premier social-democrat este îngrijorat de imobilismul autorităţilor politice. ‘De ce împrumutăm bani din străinătate, pentru care plătim dobânzi şi comisioane, în loc să luăm măsuri’ de combatere a economiei paralele, se întreabă Nicolae Văcăroiu.

Câteva măsuri simple ar permite un control mai eficient al agenţilor economici care fac fraude. De exemplu, pentru a evita evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei, statul ar putea calcula cantitatea de electricitate necesară la producerea pâinii şi verifica apoi contoarele pentru a afla dacă consumul de energie corespunde cu vânzările trecute în declaraţiile de impozit. Evaziunea fiscală prin neplata TVA şi a impozitului pe veniturile nedeclarate ar reprezenta circa o treime din economia subterană. Munca la negru ar lipsi anual bugetul încasări de 30 miliarde de euro.

Instabilitatea politică locală, corupţia şi recesiunea brutală după izbucnirea crizei financiare au încurajat agenţii economici şi oamenii să recurgă la ‘şmecherii’ la încheierea bilanţului, prejudiciind astfel încasările publice, comentează Les Echos.

Economia subterană, departe de a scădea, continuă să se dezvolte astfel de la un an la altul. Ea ar fi crescut cu 50% din 2004 şi toate măsurile luate de creditorii internaţionali şi Bruxelles pentru a o stopa n-au avut deocamdată niciun efect tangibil.