Luca Canino, area manager Astaldi Romania: “Criza de personal creste salariile din constructii”

 Care a fost necesarul de muncitori al companiei pentru finalizarea proiectelor pe care le aveti in derulare?

In acest an, am avut nevoie de circa 2.200 de angajati. Numai pentru pasajul Basarab a trebuit sa angajam 180 de persoane. Cei mai multi muncitori au fost necesari, in prima parte a anului, in zone de lucru ca portiunea Drajna-Fetesti. In lunile mai-iunie, am angajat 750 de noi muncitori. Perioada septembrie-octombrie a reprezentat un varf. Am avut nevoie de 800 de angajati noi. La aeroportul Otopeni am lucrat cu 150 de persoane si cu alte 150 la terminalul aeroportului din Cluj.

 Ati avut probleme cu recrutarea personalului?

Incepe sa fie din ce in ce mai greu. Pe piata e un deficit acut de forta de munca.

 Care au fost zonele in care ati resimtit cel mai acut deficit?

La Cluj am avut probleme foarte mari. In Bucuresti, situatia a fost similara. In celelalte orase mari au fost mai putine dificultati. In multe dintre ele, problema mai poate fi rezolvata.

 Care au fost posturile pentru care v-a fost cel mai greu sa gasiti oameni?

Dificultatile cele mai mari sunt in gasirea operatorilor de utilaje. Si pentru posturile de dulgheri sau fierari betonisti e greu sa gasesti oamenii potriviti. In general, personalul tehnic e cel mai deficitar, dar pana si forta de munca necalificata se dovedeste din ce in ce mai redusa numeric.

 Se mai poate agrava aceasta situatie?

Cred ca va deveni din ce in ce mai dificil. Vor incepe mari programe de dezvoltare. In cazul in care multe dintre proiectele actuale vor incepe sa fie realizate, aceasta problema va fi din ce in ce mai accentuata. Deja pretul manoperei creste. Costurile cu personalul sunt din ce in ce mai mari pentru noi, pentru ca ne dorim sa putem pastra si muncitorii pe care ii avem in aceasta perioada.

In alte domenii a inceput sa se caute deja forta de munca extracomunitara. Pentru aceasta piata a constructiilor e mai greu din punct de vedere logistic. Sper sa nu fim nevoiti sa apelam la o astfel de solutie. E greu din punct de vedere organizatoric sa aduci in constructii forta de munca extracomunitara. Noi speram ca o parte din muncitorii romani calificati din Italia sa revina in tara.

 Cat au crescut salariile muncitorilor in constructii la Astaldi?

Anul acesta, s-a ajuns la salarii mai mari cu 20-25%. Derulam, de asemenea, multe programe de pregatire a personalului, in special a celor care se ocupa de asigurarea calitatii, de protectia muncii, si avem si alte programe planuite pentru anul viitor.

 Cum vedeti raportul productivitate-salarii pe aceasta piata?

Productivitatea angajatilor e in crestere. Este, acum, la un nivel satisfacator. Nu a crescut in acelasi ritm cu salariile, dar a crescut substantial. E o piata care impune cresteri salariale, avand in vedere raportul cerere-oferta. Suntem nevoiti sa avem diverse programe periodice, beneficii asigurate muncitorilor, pentru a-i face sa nu paraseasca firma la care lucreaza.

 Cum vedeti acest an din punctul de vedere al infrastructurii?

Eu cred ca a fost un an de pregatire. Nu au fost foarte multe lucrari, dar s-a muncit la foarte multe proiecte. Anul viitor, cred ca va fi mult mai mult de lucru. Acesta e un motiv in plus care obliga ca politica fortei de munca sa fie gandita mai bine. Este una dintre prioritatile pietei. Pentru companii ca Astaldi, forta de munca reprezinta resursa principala.

S-au pregatit multe proiecte, ceea ce ma face sa cred ca acest segment al infrastructurii va creste. Poate nu mult valoric, avand in vedere ca, spre deosebire de piata imobiliara, acest segment nu e unul speculativ.

 Cum vor evolua salariile muncitorilor in constructii?

Anul viitor, vor inregistra o crestere tot de circa 25% sau chiar mai mult. Cererea e tot mai mare. Diferentele dintre castigurile muncitorilor din Romania si ale celor din Italia, de exemplu, incep sa fie mai mici, mai ales pentru personalul calificat, chiar daca distanta e considerabila. Pe termen mediu, tind sa devina similare. Estimarea mea e ca, in trei-patru ani, salariile vor ajunge la o paritate mai ales pe segmentul muncitori calificati, si spun asta din exemplul tarilor care au trecut prin aceleasi faze.

 Care sunt planurile Astaldi pentru aceasta piata a constructiilor in domeniul infrastructurii?

Ne dorim o crestere moderata anual pe aceasta piata, de circa 10% pe an. In acest an, nu cred ca vom reusi. Acum incercam sa amortizam pierderile din anul precedent. Probabil un avans de 7% e posibil pentru acest an. Am investit si o pondere de circa 6% din cifra de afaceri, in special in achizitia de noi utilaje. Dorim sa ne innoim parcul de utilaje. Pe viitor, evolutia noastra depinde de gasirea resurselor necesare finalizarii proiectelor in derulare, si ma refer in special la forta de munca. La sfarsitul acestui an vom demara si lucrarile din cadrul Stadionului National “Lia Manoliu”. Deja ne e teama cand ne gandim la cati angajati ne vor fi necesari acolo.

 Ce cifra de afaceri estimati pentru acest an?

Anul trecut, am inregistrat pierderi in special pe fondul variatiei cursului valutar, majoritatea contractelor fiind semnata in euro. In acest an a existat o stabilitate mai mare, si ne asteptam sa avem o cifra de afaceri de 100 milioane de euro. Anul acesta au fost doua perioade, din punct de vedere al vremii, care s-au balansat una pe alta. Caldura din iarna a fost anulata, din punct de vedere al businssului, de canicula din lunile de vara.

Astaldi romania Constructii

Proiecte  Grupul este implicat pe piata din Romania in lucrari pe autostrada Bucuresti-Constanta si pe Splaiul Unirii, proiecte realizate in diverse parteneriate, a caror valoare este de 57 mil. euro. Astaldi va castiga din aceste lucrari 19 mil. euro in acest an. Pasajul Basarab a fost cea mai importanta lucrare a grupului realizata in parteneriat cu compania spaniola FCC. Valoarea contractului a fost de 113 mil. euro. Astaldi a demarat, alaturi de Max Boegl, constructia Stadionului National, proiect de 120 mil. euro, din care participatia Astaldi este de 40%.

Profil Astaldi

  • 81 de ani de activitate
  • Are activitati in 15 tari. Veniturile companiei castigate in afara Italiei au o pondere de 30% in cifra de afaceri totala a grupului
  • 1999 – anul intrarii companiei pe piata din Romania
  • In 2006, compania a avut un profit net de 30 mil. euro si o cifra de afaceri de 1,072 mld. euro
  • In estul Europei, compania este prezenta pe pietele din Romania, Bulgaria si Turcia

CV

  • Nascut la Roma, pe 24 aprilie 1963
  • Inginer, casatorit
  • 1993-2000 – angajat Astaldi in functia de responsabil tehnic de santier
  • Iulie 2002 – numit coordonator tehnic pentru Romania
  • Mai 2007 – numit area manager al firmei pentru omania

‘Estimarea mea e ca, in trei-patru ani, salariile vor ajunge la o paritate intre Italia si Romania, mai ales pe segmentul muncitori calificati, si spun asta din exemplul tarilor care au trecut prin aceleasi faze Luca Canino area manager Astaldi Romania

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed