AcasăEconomieMacron cere, la doi ani de la explozia de la Beirut, ”să...

Macron cere, la doi ani de la explozia de la Beirut, ”să se facă dreptate”

”Spun din nou, azi (joi), cu forţă: trebuie să se facă dreptate. Pentru a-şi ţine doliul şi pentru a se reconstrui, libanezele, libanezii şi toţi cei care trăiesc în ţară )…) au nevoie să afle adevărul”, subliniază şeful statului francez.

”Libanul trăieşte un moment de criză fără precedent. El are nevoie şi de justiţie pentru a se redresa”, insistă el.

”Şi în acest domeniu, Franbţa va continua, împreună cu partenerii săi, să ajute” Libanul, continuă el.

În opinia sa, ancheta libaneză, ”suspendată de mai multe luni”, este necesar ”să fie finalizată în deplină independenţă şi ferită de orice amestec politic”,

Emmanuel Macron s-a mobilizat puternic după explozia uriaşă care a devastat în urmă cu exact doi ani, la 4 august 2020, cartiere întregi din capitală, a ucis 200 de oameni şi a rănit alţi 6.500 de oameni.

El a efectuat o vizită în Liban două zile mai târziu, iar o lună mai târziu organiza împreună cu ONU trei conferinţe de susţinere.

”Nu mă voi resemna niciodată. Nu voi lăsa Libanul să se prăbuşească şi cu atât mai puţin să dispară. În pofida curentului contrar şi dificultăţilor, voi păstra direcţia, hotărât. lucid şi pragmatic”, avertizează el.

Preşedintele francez recunoaşte că nu s-au obţinut rezultatele scontate, deoarece, subliniază el, ”nu am reuşit să depăşim forţa inerţiei sistemului libanez şi a actorilor săi”.

În opinia sa, un acord încheiat în aprilie cu Fondul Monetar Internţaional (FMI) ”trebuie de-acum să fie pus în aplicare”, deoarece ”este vorba despre o etapă importantă în readucerea în Liban a încrederii pierdute a investitorilor”.

AVERTISMENT

Emmanuel Macron avertizează că Libanul ”nu va supravieţui unui nou conflict la frontiera de sud” cu Israelul, ”care va fi mult mai sângeros şi mai distrugător decât cel din 2006”.

”Niciun actor libanez nu este interesat de asta. Trebuie să fie conştienţi toţi. În această privinţă este deosebit de important ca problema dificilă a frontierei maritime cu Israelul (…) să nu fie instrumentalizată”, subliniază el.

Mediatorul american în acest dosar, Amos Hochstein, declara luni că rămâne ”optimist” faţă de posibilitatea ajungerii la un acord între cele două ţări în vederea unei delimitări a frontierelor maritime şi ridicării obstacolelor din calea unor prospecţiuni după hidrocarburi.

Ultimele Articole