MAE anunță că toți cetățenii români care ceruseră ajutor au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, sâmbătă, că toți cei șase cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, utilizând diferite curse aeriene.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor complexe realizate prin Consulatul General al României la Paris și Ambasada României la Canberra, în colaborare cu autoritățile franceze și australiene, toți cei șase cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAE.

Un cetățean român a fost evacuat miercuri, 22 mai, printr-o cursă aeriană organizată de autoritățile franceze, în colaborare cu cele australiene și din Noua Zeelandă, cu destinația Australia. Ceilalți cinci cetățeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă, 25 mai. Dintre aceștia, doi au fost evacuați către Australia cu o aeronavă militară a Forțelor Aeriene Australiene, iar ceilalți trei au fost îmbarcați pe un zbor civil organizat de autoritățile franceze.

„MAE adresează mulțumiri autorităților franceze și australiene pentru sprijinul oferit în evacuarea cetățenilor români din Noua Caledonie”, se menționează în comunicat.

MAE a trimis o atenționare de călătorie în contextul declarării stării de urgență în teritoriul francez

Anterior, MAE a emis o atenționare de călătorie în contextul declarării stării de urgență în teritoriul francez de peste mări de către președintele Republicii Franceze, ca răspuns la gravele încălcări ale ordinii publice din zonă.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat Consiliul de Apărare acum două săptămâni, unde s-a decis declararea stării de urgență în Noua Caledonie, după ce șase persoane au murit în timpul revoltelor. Consiliul de Apărare a fost convocat din nou lunea trecută.

La fața locului, poliția a desfășurat o operațiune amplă pentru a recâștiga controlul asupra drumului care leagă Nouméa de aeroport, subliniind hotărârea de a restabili ordinea „cu orice preț”, după cum a declarat Louis Le Franc, Înaltul comisar francez în Noua Caledonie.

Se așteaptă alte decizii privind amânarea sau nu a Congresului, care trebuie să ratifice până la sfârșitul lunii iunie reforma controversată a corpului electoral din Noua Caledonie, cauza izbucnirii violențelor, și privind crearea unei „misiuni de dialog” pentru a ajunge la un „acord global” între partidele pro-independență și cele loialiste.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed