Alegeri 2024. Bătălia pentru Capitala României

Biroul Electoral al Municipiului București a anunțat joi validarea a nouă candidaturi pentru funcția de primar general. Printre candidați se numără politicieni cunoscuți precum Gabriela Firea, Sebastian Burduja, Nicușor Dan, Diana Șoșoacă și Cristian Popescu Piedone, dar și nume mai puțin cunoscute.

Au fost validate candidaturile pentru funcția de primar general al Capitalei depuse de: Gabriela Firea – PSD, Sebastian Burduja – PNL, Nicușor Dan – independent, Cristian Victor Popescu Piedone – PUSL, Diana Șoșoacă Iovanovici – S.O.S. România, Dorin Iacob – Partidul Alternativa Dreaptă, Mihai Adrian Enache – AUR, Alexandru Pânișoară – Partidul Ecologist Român (PER), și Filip Constantin Titian – independent. Două candidaturi au fost respinse: Dorel Constantin Onaca din partea PRM și Vasile Iuștiuc, independent.

Pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB), au fost admise listele de candidați depuse de PNL, Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), Partidul Ecologist Român (PER), S.O.S. România, PUSL – Partidul Umanist Social Liberal și AUR. Parțial, au fost admise listele de candidați depuse de PSD (Cătălin Bulgariu are domiciliul în Ilfov, nu în București), Partidul REPER și Partidul Alternativa Dreaptă – AD.

Alegeri 2024. Candidații la primăria București

Gabriela Firea (PSD) Gabriela Firea, candidatul PSD, are 53 de ani și este senator PSD și președinte al organizației PSD București. Ea și-a exprimat dorința de a candida pentru primăria Capitalei încă de anul trecut, dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost inițial reticent din cauza sondajelor nefavorabile. După eșecul nominalizării lui Cătălin Cîrstoiu, Ciolacu a apelat la Gabriela Firea pentru candidatura la Capitală.

Firea a fost primar general al Capitalei între iunie 2016 și octombrie 2020, perioadă în care a luat decizii controversate, inclusiv înființarea a 20 de companii municipale. Înainte de a intra în politică, a fost jurnalistă la TVR, Antena 3 și Antena 1. Este căsătorită cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, și au doi copii.

Sebastian Burduja (PNL) Sebastian Burduja, candidatul PNL, are 38 de ani și este ministrul Energiei și președinte al PNL București. Burduja a fost propus de PNL după ce coaliția PSD-PNL a retras candidatura lui Cătălin Cîrstoiu.

A intrat în politică în 2016, fondând Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților. În 2019, PACT s-a alăturat PNL, iar Burduja a devenit președintele PNL sector 1. A fost deputat în 2020 și ministru al Digitalizării în 2022.

Nicuşor Dan (Alianța Dreapta Unită) Nicuşor Dan, candidatul Alianței Dreapta Unită, are 54 de ani și este actualul primar al Capitalei. De profesie matematician, a fondat asociația Salvați Bucureștiul, care militează pentru respectarea legii în dezvoltarea urbană.

Nicușor Dan a fost fondatorul și președintele USR și a candidat în 2020 susținut de PNL și USR-PLUS. După patru ani ca primar, a reușit să blocheze haosul în dezvoltarea imobiliară și a reabilitat linii de tramvai, dar multe promisiuni rămân neîndeplinite.

Mihai Adrian Enache (AUR) Mihai Adrian Enache, candidatul AUR, are 36 de ani și a fost până în martie 2023 director executiv al Direcției de Dezvoltare din Primăria Sectorului 4. Membru AUR, Enache are două facultăți și un masterat, conform CV-ului său. În cadrul AUR, a coordonat Spitalul Mobil al partidului.

Alegeri 2024. Candidații la primăria București

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL, în vârstă de 61 de ani, este în prezent primarul Sectorului 5. A terminat liceul la 32 de ani și s-a alăturat PSD în 1994, devenind consilier general și inspector la Primăria Sectorului 5. A fost primar al Sectorului 4 din București și membru al Partidului Conservator, înainte de a trece pentru o scurtă perioadă la UNPR, condus de Gabriel Oprea. Ulterior, a revenit în partidul lui Dan Voiculescu, actualul PUSL.

Piedone a fost ales de două ori primar al Sectorului 4 și a demisionat după tragedia din Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015. În septembrie 2020, a fost ales primar al Sectorului 5. În 2022, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul incendiului din Clubul Colectiv și eliberat pe 21 iunie 2023, după achitarea de către instanța supremă.

În iunie 2023, și-a reluat mandatul de primar al Sectorului 5. Este acuzat de conflict de interese de Agenția Națională de Integritate pentru numirea ginerelui său în comisia de vânzare a spațiilor comerciale.

Diana Șoșoacă Iovanovici, candidata S.O.S. România, este președinta partidului și senatoare. Aleasă în 2020 senator din partea AUR, a fost exclusă din partid după câteva luni. Șoșoacă a devenit cunoscută pentru opoziția față de măsurile anti-COVID și pentru implicarea în scandalul pelerinajului de Sf. Andrei. A fost avocata Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în procesele împotriva restricțiilor. La sfârșitul anului 2023, a înregistrat o creștere de peste 5% în sondaje datorită discursurilor anti-sistem.

Dorin Iacob, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă, are 64 de ani. Fost ofițer SRI în perioada lui Virgil Măgureanu, se prezintă ca analist politic. Conform G4 Media, a fost mâna dreaptă și șef de cabinet al lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI. A cofondat un partid care a fuzionat cu PD-ul condus de Traian Băsescu. A fost implicat în Alianța Dreptate și Adevăr DA și în campania prezidențială a lui Traian Băsescu din 2004. După 2005, s-a retras din politică, concentrându-se pe afaceri și consultanță politică. În 2009, a sprijinit candidatura lui Mircea Geoană la președinție și a susținut ulterior pe Victor Ponta în alegerile din 2014.

Alegeri 2024. Candidatul de la PER este arhitect

Alexandru Pânișoară, candidatul Partidului Ecologist Român (PER), este arhitect și fost membru PNL. Conform HotNews.ro, este urbanist licențiat la UAIM București și absolvent al Masterului în Dreptul Urbanismului și Planificării Teritoriale la Universitatea București.

Este președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, cunoscută pentru contestarea hotărârilor Consiliului General privind suspendarea PUZ-urilor care afectau spațiile verzi, deși a pierdut toate procesele. În septembrie 2021, a fost implicat într-un scandal din PNL, contestând candidatura lui Florin Cîțu la șefia partidului.

Filip Constantin Titian, în vârstă de 61 de ani, este medic neurochirurg. În 2020, a candidat independent la Primăria Sectorului 4.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed