Maia Sandu, discurs în Parlamentul României: Războiul este tot mai aproape, rachetele ruseşti cad şi pe pământul nostru

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat, marţi, în plenul Senatului că va face tot ce poate pentru ca Republica Modova să fie de partea bună a istoriei. Ea a vorbit despre situaţia legată de războiul din Ucraina, afimând că acesta este tot mai aproape, iar rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul lor. Ea a mai spus că trec printr-o criză energetică majoră şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă.

”Voi face tot ce pot pentru ca Republica Modova să fie de partea bună a istoriei şi ca oamenii să trăiască în pace, liberi şi demni, la ei acasă. Sunt onorată să mă aflu azi, aici, şi să pot mulţumi României. România a ştiut să fie alături de noi, de câte ori a fost nevoie, şi atunci când a creat oportunităţi de studii pentru atâţia tineri de pe malul stâng al Prutului, care îşi aduc contribuţia la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor sau se află oriunde în lume, şi atunci când a finanţat modernizarea a sute de grădiniţe şi atunci când a donat mixrobuze şcolare, când a fost alături de noi cu ajutoare materiale şi cu vaccin pentru lupta cu pandemia şi acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat staţiile de energie electrică din Ucraina”, a spus preşedintele Maia Sandu.

Ea a arătat că ”sunt câteva dintre lucruriel făcute de România pentru ei”.

”Ştiu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu şi în casa ta, dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice şi decisive şi avem nevoie unii de alţii. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre, un război care ucide oameni nevinovaţi, în Ucraina şi care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune”, a precizat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a mai spus: ”Războiul este tot mai aproape, rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri”.

Potrivit Maiei Sandu, din cauza războiului, ţara ”trece printr-o criză energetică majoră şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă”.

”Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de şase ori în ultimul an şi este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situaţia şi în ceea ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate volului de gaze livrat Moldovei iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului, pentru luna viitoare, a devenit incertă, asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit preşedintelui moldovean, ”această vulnerabilitate energetică generează şantaj politic şi interferenţă în democraţie, politica internă şi cea externă”.

”Războiului Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoţilor din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse şi este gata să dea foc la ţară pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investeşte resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea şi siguranţa cetăţenilor, pentru interesul public. Acum câteva zile, o parte din aceşti hoţi au fost incluşi pe lista sancţiunilor Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupţie (..) pentru subminarea statului de drept, pentru coalizarea cu serviciile secrete ruse”, a afirmat Maia Sandu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri