Marea Britanie şi Statele Unite au convenit să încheie disputa veche privind ajutoarele primite de Airbus şi Boeing

0
56
Marea Britanie şi Statele Unite au convenit să încheie disputa veche privind ajutoarele primite de Airbus şi Boeing

Cele două acorduri încheie conflicte desfăşurate pe parcursul a 17 ani la Organizaţia Mondială a Comerţului şi stabilesc un front comun împotriva finanţării în afara pieţei, cu referire la industria aerospaţială a Chinei aflată în dezvoltare.

Disputa a declanşat un război tarifar transatlantic de luni de zile, care a lovit industrii precum whisky-ul scoţian, până la declararea unui armistiţiu temporar în acest an, pentru a uşura negocierile.

Tarifele vor fi suspendate pentru cinci ani, în timp ce guvernele se angajează să ofere orice finanţare în condiţiile pieţei, eliminând o sursă perenă de tensiuni transatlantice.

“Acest lucru va sprijini locurile de muncă din Marea Britanie şi este o veste minunată pentru whisky-ul scoţian şi alte exporturi, inclusiv pentru industria aerospaţială, care nu se vor mai confrunta cu tarife punitive”, a declarat ministrul britanic al comerţului, Liz Truss, pe Twitter.

Asociaţia Scotch Whisky a afirmat că membrii săi au pierdut 600 de milioane de lire sterline (836,64 milioane de dolari) din cauza tarifelor.

În Statele Unite, Distilled Spirits Council a declarat că whisky-ul american este încă afectat de tarife într-o dispută separată privind oţelul şi aluminiul.

Acordul aerospaţial dintre Statele Unite şi Marea Britanie a avut loc la două zile după ce UE a ajuns la un armistiţiu cu Washingtonul cu privire la subvenţiile pentru avioane şi a încheiat o săptămână de diplomaţie la nivel înalt menită să contracareze creşterea influenţei Chinei.

Reprezentanta pentru Comerţ a Statelor Unite, Katherine Tai, a numit acordul ”un model pe care ne putem baza pentru a asigura o concurenţă loială şi pentru a aborda provocările comune din China şi din alte economii non-pieţe”.

Statele Unite şi Europa s-au luptat încă din 2004 cu privire la subvenţiile acordate Boeing şi Airbus, în cea mai mare dispută comercială referitoare la companii.

Între timp, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, iar acordul de joi, aproape identic, obţine multe dintre aceleaşi rezultate ca şi acordul dintre UE şi SUA.