Medicii și asistentele protestează și astăzi. Sindicaliştii reclamă discriminarea salarială din sistem

Medicii și asistente din Uniunea TESA din Sănătate protestează, vineri, în fața Ministerului Muncii, pentru a reclama inechitatea salarială din sistem.

„Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate, organizaţie sindicală reprezentativă pe grup de unităţi la nivel naţional, afiliată la Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, va picheta Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, vineri, 16 iunie 2023, între orele 11.30 – 13.30”, au transmis sindicaliştii.

Care sunt revendicările medicilor și asistentelor

Eliminarea discriminării în cadrul noii legi a salarizării din sănătate pentru personalul TESA si pentru toate categoriile de salariaţi care au suferit ca urmare a aplicării Legii 153/2017;

Personalul nemedical din spitale să fie cuprins în Anexa- Sănătate, în noua lege a salarizării şi să nu mai fie separat de partea medico-sanitară. Echipa din spitale să fie ÎMPREUNĂ, medical şi nemedical;

Să nu scadă niciun venit aflat în plată, în momentul intrării în vigoare a noii legi a salarizării;

Deblocarea posturilor în sistemul sanitar;

Sporurile în sănătate să fie raportate la salariile aflate în plată;

Acordarea voucherelor de vacanţă tuturor salariaţilor din sănătate prin plata acestora de la bugetul de stat;

Revenirea la indemnizaţia de hrană neimpozitată prin acordarea de carduri sau tichete de masă, actualizată la 40 de lei/zi;

Acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru toţi angajaţii unităţilor sanitare de mono specialitate în care activitatea se desfăşoară în condiţii de pericol – Pneumoftiziologi (TBC), Psihiatrie şi Boli Infecţioase” şi introducerea drepturilor de acordare a sporurilor pentru tot personalul (medical şi nemedical) care lucrează în spitalele de acest tip şi în Regulamentul Sporurilor;

Clarificarea situaţiei structurilor de Managementul Calităţii (SMC), eventual introducerea în categoria de personal auxiliar – sanitar, având în vedere că au angajaţi şi medici, conform Ordinului 1312/2020.

„Uniunea Sindicatelor Tesa Din Sanatate aşteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie 2023, aşa cum a fost anunţat, iar în funcţie de cum va arăta acesta, va acţiona prin toate mijloacele legale pentru stoparea discriminării, susţinerea revendicărilor şi restabilirea drepturilor acestor salariaţi din sistemul sanitar, în caz contrar vor relua acţiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală”, au mai transmis sindicaliştii.

Noua lege a salarizării este „de neacceptat”

Potrivit acestora, demonstraţia este menită să atragă atenţia ministrului Muncii şi guvernanţilor că o nouă discriminare a unor categorii de salariaţi din sistemul sanitar, în noua lege a salarizării, este de neacceptat.

”De 6 ani, categorii importante de salariaţi din sistemul sanitar, au fost grav discriminate de actuala Lege a salarizării nr.153/2017. Este vorba în primul rând de personalul nemedical tehnic-economic-administrativ (TESA), dar şi de personalul BBC (biologi, biochimişti, chimişti), psihologi, personal auxiliar-sanitar. Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale între personalul medico-sanitar şi celelalte categorii de salariaţi (situaţie unică in Europa), iar acest lucru a condus la un profund sentiment de nedreptate, care este deja cronicizat în rândul lucrătorilor din sănătate”, mai arată sindicaliştii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed