Mii de persoane au protestat în Franţa şi în mai multe capitale UE faţă de politica privind romii

0

Poliţia a estimat că circa 12.000 de persoane au participat la manifestaţia de la Paris, o cifră mult mai mică decât anticipat, însă organizatorii au evocat mai degrabă 50.000.

Liga pentru Drepturile Omului, unul dintre organizatorii protestelor de sâmbătă, a anunţat că vrea să contracareze xenofobia Guvernului şi ceea ce a descris drept un abuz sistematic vizând romii din Franţa.

Sindicalişti, elevi, anarhişti, imigranţi ilegali şi nu numai au participat la marşul de la Paris, în sunet de fluiere şi tobe. Luând cuvântul, actriţa Jane Birkin a declarat că ţine de populaţia franceză să se ridice pentru drepturile romilor. „Îndepărtăm oameni care au o istorie de a fi daţi la o parte”, a spus ea. „Trebuie să îi apărăm pentru că nu au o voce suficient de puternică. Noi trebuie să avem o voce mai puternică decât ei. Trebuie să îi susţinem”, a adăugat ea.

Unul dintre protestatarii de la Paris, Visier Flarent, a acuzat Guvernul că „încearcă să arunce oameni afară din Franţa, numai pentru că trăiesc pe străzi”. Guvernul încearcă să „divizeze poporul francez” din cauza dificultăţilor economice, a adăugat el.

La Toulouse, în sudul ţării, preşedintele filialei locale a Ligii pentru Drepturile Omului, Pascal Nakache, a declarat că Guvernul francez a mers prea departe. „Există un număr mare de oameni, în afara bazei obişnuite de militanţi, care au fost şocaţi profund, care vor să îşi demonstreze exasperarea şi refuzul faţă de această politică incendiară şi xenfobă”, a spus el.

Mitingurile au fost susţinute de Partidul Socialist de opoziţie şi de al doilea sindicat ca mărime de ţară, CGT.

Demonstranţi s-au strâns şi în faţa consulatului francez din Barcelona (Spania), pentru a-l condamna pe Sarkozy, iar un protest a avut loc şi în faţa ambasadei franceze de la Bruxelles. Mitinguri de solidaritate cu romii au fost organizate şi la Belgrad şi Budapesta.

Politica guvernului privind romii nu este nouă, dar dezbaterea ia amploare şi divizează din ce în ce mai mult societatea. Circa 1.000 de romi au fost repatriaţi luna trecută din Franţa în România şi Bulgaria, iar statisticile oficiale arată că 11.000 de romi au fost expulzaţi în 2009.

Manifestaţiile de sâmbătă arată că francezii sunt foarte preocupaţi de ceea ce se face în numele lor, comentează BBC. Însă şi protestatarii sunt o minoritate. Potrivit sondajelor de opinie, cel puţin 65% dintre francezi susţin politica guvernului de a expulza romii.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurări că acţiunile guvernului său respectă în totalitatea normele UE privind migraţia şi drepturile omului, deşi a existat un efort concertat de a lega taberele ilegale de romi de creşterea infracţionalităţii.

Potrivit opozanţilor, aceasta înseamnă rasism.

Pe fondul criticilor la nivel european, PE va dezbate situaţia romilor săptămâna viitoare.

Parisul şi-a înăsprit politica faţă de romi la sfârşitul lunii iulie, când autorităţile au început să demoleze taberele ilegale şi au repatriat circa 1.000 de persoane în ţările lor de origine, în unele cazuri împotriva voinţei acestora.

Aceste măsuri au provocat indignare în rândul activiştilor pentru drepturile imigranţilor şi chiar Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării legalitatea lor.

Mulţi oameni consideră manifestaţiile de sâmbătă un preludiu a ceea ce s-ar putea întâmpla marţi, când sindicatele au planificat o grevă la nivel naţional faţă de proiectul de reformă a pensiilor. Cele mai mari sindicate din ţară, CDT şi CGDT, au anunţat că greva va viza sectoarele transportului public, educaţiei şi telecomunicaţiilor.