Ministerul de Finanţe îi propune pe Lucian Croitoru şi Pogea în consiliul de supraveghere al FP

0
Pe lângă Pogea şi Croitoru, Finanţele au propus-o şi pe Graţiela Iordache, cea care a preluat la sfârşitul lunii decembrie funcţia de preşedinte al consiliului, după ce Mircea Ursache a renunţat la această poziţie. De asemenea, acţionarul majoritar vrea să îi menţină în noul consiliu pe actualii membri Ene Dinga, Eduard Goean şi Corin Trandafir. Un nume nou este în schimb economista Dumitrean Crinuţa Nicoleta.

Tot la AGA din feburarie, vor fi aprobate rezultatele financiare pe 2009 şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Totodată, pe ordinea de zi se află şi două informări cu privire la stadiul listării Fondului la Bursă şi cel al semnării contractului de administrare cu Franklin Templeton.

De la sfârşitul lunii trecute, Fondul Proprietatea are şi o nouă conducere executivă, după ce consiliul de supraveghere l-a numit pe Ionuţ Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, în funcţia de director general al Fondului Proprietatea, fiind înlocuiţi totodată şi directorul economic şi cel juridic.

Astfel, Daniela Lulache a fost revocată din funcţia de director general, Mihai Darie din postul de director economic, iar Laura Constantin nu va mai fi director juridic. În locul acestora au fost numiţi Ionuţ Popescu, ca director general şi preşedinte al noului directorat, Cristian Busu în funcţia de director economic, iar Valeria Nistor va ocupa postul de director juridic.

În aceeaşi dată, Mircea Ursache a părăsit funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere, la cererea sa, în această poziţie fiind numită Graţiela Iordache, deputat PDL.

Fondul Proprietatea este administrat în sistem dualist din mai 2008, de un consiliu de supraveghere, format din 7 membri, şi un directorat, format din 3 membri. Directoratul a asigurat conducerea executivă a FP.

Fondul Proprietatea estimează că va încheia acest an cu afaceri de 1,29 miliarde lei, de peste două ori mai mari decât în 2008, în timp ce profitul ar putea urca cu 52%, până la 709,3 milioane lei.

Fondul arată că profitul net a crescut constant în ultimii ani, în urma câtorva tranzacţii de succes, iar în 2009 estimarea de profit a ajuns să fie de trei ori mai mare decât rezultatul net de 212 milioane lei, din bugetul de venituri şi cheltuieli.

De asemenea, lichidităţile FP au crescut în patru ani de la zero la 500 milioane euro, fiind, „foarte probabil”, compania românească cu cele mai mari disponibilităţi de „cash”.