Mamele ar putea primi o alocaţie de 350 lei pentru nou-născuţi în locul trusoului

În urma unor evaluări realizate la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale s-au constatat dificultăţi în găsirea unui furnizor care să asigure toate produsele ce vor compune trusoul pentru nou-născuţi, acestea fiind în imposibilitatea acordării dreptului pentru copiii născuţi după data de 31 decembrie 2009, se arată în proiect.

Legea care prevede acordarea de trusouri pentru nou-născuţi a fost instituită în decembrie 2006 şi prevede că toţi copiii nou-născuţi beneficiază de produse constând în haine, lenjerie şi produse pentru îngrijire, în valoare de 150 lei.

Având în vedere că sunt reglementate două prestaţii sociale care sunt destinate aceluiaşi scop, respectiv sprijinirea familiilor în care se nasc copii, şi ţinând cont de faptul că se realizează cheltuieli administrative duble pentru asigurarea celor două prestaţii, se impune modificarea actelor normative menţionate şi instituirea unei singure alocaţii destinate naşterii copilului, se mai arată în proiect.

Astfel, deoarece este necesară instituirea unei singure alocaţii care se va acorda tuturor copiilor născuţi, se impune abrogarea articolelor referitoare la alocaţia pentru copiii nou-născuţi din legea 416/2001 şi normele metodologice de aplicare a legii 416/2001, aprobate prin hotărârea Guvernului 1010/2006, precum şi abrogarea legii 482/2006, se mai arată în document.

Acordarea dreptului şi plata alocaţiei pentru naşterea copilului ar urma să se realizeze pe bază de cerere şi acte doveditoare, prin dispoziţie a primarului localităţii în a cărei rază domiciliază mama sau, după caz, unde a fost înregistrată naşterea copilului.

De asemenea, alocaţia prevăzută se acordă o singură dată pentru fiecare copil născut, dacă cererea este depusă în termen de maximum 12 luni de la naşterea copilului. De asemenea, alocaţia se poate acorda reprezentantului legal al copilului atunci când mama nu este în situaţia de a beneficia de acest drept. Proiectul mai prevede ca valoarea alocaţiei să fie indexată prin hotărâre a guvernului.

Potrivit actului normativ, au dreptul la alocaţie pentru naşterea copilului atât cetăţenii români, cât şi cetăţenii străini sau apatrizi cu domiciliul sau, după caz, resedinţa în România.

Dacă naşterea a fost înregistrată în altă comună, alt oraş, municipiu sau, după caz, alt sector al municipiului Bucureşti decât cea/cel în care domiciliază mama, cererea va fi însoţită de o adeverinţă eliberată de primarul localităţii de domiciliu sau, după caz, al celei în care a fost înregistrată naşterea, din care să rezulte că nu a beneficiat de alocaţia pentru naşterea copilului.

În urma analizei cererii şi a actelor doveditoare primarul ar urma să dispună, în cel mult 10 zile de la data înregistrării cererii, după caz, acordarea sau neacordarea alocaţiei, prin dispoziţie scrisă. În cazul neacordării alocaţiei, dispoziţia scrisă a primarului, cuprinzând şi motivele de respingere, ar urma să fie comunicată solicitantului în termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed