Amnesty International îngroapă simbolic ”viaţa personală” la Cimitirul Père-Lachaise, în semn de protest faţă de folosirea experimentală a videosupravegherii algoritmice la Jocurile Olimpice

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului cere astfel adoptarea unei legi care să interzică recunoaşterea facială în Franţa.

”Dacă recunoaşterea facială este autorizată în Franţa, ea va pune capăt anonimatului nostru în viaţa publică”, denunţă preşedintele ONG-ului, Jean-Claude Samouiller.

El avertizează împotriva ”tehnologiilor supravegherii în masă, tot mai desfăşurate pe străzile noastre, în transporturile nostre”.

Legea ”Jocurilor Olimpice şi Paralimpice”, adoptată la jumătatea lui aprilie 2023, a autorizat cu ocazia JO Paris-2024 implemntarea cu titlu experimetal a videosupravegherii algoritmice (VSA).

Această undă verde urmează să permită instalarea unor camere denumite ”augmentate”, echipate cu sofware-uri de analiză de imagini în timp real capabile să detecteze mişcarea mulţimii, obiecte abandonate sau incendii şi să alerteze pompierii şi forţele de ordine.

Apărătorii libertăţilor se opun acestui lucru şi se tem că această experiemtare – prevăzută până în 2025 – ar putea să fie prelungită şi generalizată după aceea.

”Alertăm înainte”, a declarat AFP Katia Roux, însărcinată cu pledoaria în domeniul tehnologiilor şi drepturilor omului la Amnesty.

În unele software-uri ale VSA, recunoaşterea facială este doar o opţiune care poate fi activată, avertizează ea.

”Dacă facem acest tip de acţiuni prea puţin convenţionale, o facem pentru a marca minţile”, declară AFP Jean-Claude Samouiller, care-şi exprimă regretul faţă de lipsa informării marelui public cu privire la aceste tehnologii.

Mai multe oraşe, ca Nisa, au experiemtat deja recunoaşterea facială.

Potrivit unor dezvăluiri ale publicaţiei de investigaţii Disclose în noiembrie 2023, poliţia franceză a cumpărat în secret şi în afara oricărui cadru legal un program informatic destinat acestei practici..

În iunie 2023, Senatul a adoptat un proeict de lege în vederea creării cadrului juridic al folosirii tehnologiilor biometrice, care deschide calea recugerii la recunoaşterea facială cu titlu experimental ”în cazuri deosebit de grave”.

Acest text nu a fost înscris încă pe ordinea de zi a Adunării Naţionale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed