AcasăEconomieMinistru: Elveţia ar putea preveni o penurie de energie prin alinierea la...

Ministru: Elveţia ar putea preveni o penurie de energie prin alinierea la un plan al UE de reducere a consumului de gaze cu 15% în iarnă

Ţările Uniunii Europene au adoptat vineri, în mod oficial, planul de urgenţă al blocului pentru a reduce consumul de gaze vineri, în încercarea de a economisi combustibil pentru o iarnă cu livrări incerte ale Rusiei.

”Situaţia este gravă”, a declarat Sommaruga pentru ziarul de duminică, adăugând că un apel din partea comisiei de electricitate din Elveţia pentru ca gospodăriile să se aprovizioneze cu lumânări în caz de pene de curent în iarna care vine a fost ”un semnal de alarmă pentru toată lumea”. La sfârşitul lunii iunie, guvernul elveţian a evidenţiat planuri de a aborda o posibilă penurie de gaze naturale în această iarnă şi a spus că ar putea recurge la raţionalizare dacă alte măsuri se vor dovedi insuficiente.

Elveţia, care nu are ieşire la mare, obţine gazed prin intermediul centrelor de tranzacţionare din ţările vecine din UE, iar gazele acoperă aproximativ 15% din consumul total de energie al ţării.

Aproximativ 42% din gaze sunt folosite pentru încălzirea gospodăriilor, iar restul în industrie şi în sectoarele de servicii şi transport, potrivit datelor guvernamentale.

Întrebat dacă Elveţia ar trebui să ia măsuri similare acordului UE care cere tuturor ţărilor din bloc să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15% în această iarnă, Sommaruga a răspuns: “Asta cu siguranţă ar avea sens. Consiliul Federal va decide”.

Ea a mai spus că guvernul va începe o campanie în acest sens în săptămânile următoare şi că va face eforturi ca încălzirea să fie oprită în clădirile publice.

 

Ultimele Articole