Ministrul Novak cedează un patinoar în Miercurea Ciuc! La București, ”naționalizează” Arcul de Triumf

Ministrul UDMR al Tineretului și Sportului, Eduard Novak, dorește ”naționalizarea” stadionului de rugby Arcul de Triumf, din București, pe motiv că o investiție a statului român de ”40 de milioane de euro” nu se poate adresa unui singur sport, dar în același timp discută cu autoritățile locale din Miercurea Ciuc cedarea de către Ministerul Tineretului și Sportului a patinoarului „Vákár Lajos”. Motivele pentru care primăria intenționează preluarea acestei arene sportive ţine, pe de o parte, de management, considerând că municipalitatea ar putea fi un mai bun manager pentru imobil, iar pe de alta de faptul că ar putea depune un proiect la Compania Naţională de Infrastructură pentru reabilitarea patinoarului, conform unui articol publicat de Informația Harghitei. Primarul Miercurea Ciuc, Korodi Attila, susține că dacă dacă municipalitatea va prelua patinoarul, atunci se va avea în vedere şi o cuplare a infrastructurii acestuia cu cea a bazinului de înot, aflat în imediata apropiere. Primarul municipiului spunea că primii paşi în acest demers de preluare a arenei sportive s-au făcut anul trecut, când a fost trimisă la minister o hotărâre de consiliu, precum şi alte documente prin care se solicită infrastructura respectivă.

 

Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989, a depus jurământul ca deputat

 

 

Dublă măsură

 

Avem astfel două abordări ale ministrului UDMR, Eduard Novak. Pe de-o parte, dorește ca Ministerul Tineretului să controleze tot ce se întâmplă la Arcul de Triumf, adică să aglomereze baza sportivă și cu alte sporturi, deși de peste 100 de ani în acel loc se dispută doar meciuri de rugby. Iar pe de altă parte, cedează o bază a ministerului către autoritățile locale pentru că acestea sunt mai capabile să administreze arena. În cazul stadionului de rugby, în care s-au investit 30 de milioane de euro pentru construcție, Federația Română de Rugby nu cere proprietate ci doar drept de folosință gratuită. De altfel, federația a fost nevoită, din considerente birocratice, să semneze că renunță la dreptul de folosință cât stadionul vechi este demolat și ridicat cel nou. Acum, Ministerul Tineretului o deposedează ce acest drept dorind să facă la înființeze Complexul Arcul de Triumf. În felul acesta, rugby-ul urmând să rămână fără casa sa de peste 100 de ani pentru că noul complex ar putea găzdui și alte sporturi, inclusiv meciuri de fotbal din Liga 1.

 

Primul test pentru majoritatea parlamentară. Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății intră la vot

 

 

Noul stadion de la Șosea a fost demolat și refăcut, după o investiție de 30 de milioane de euro, în vederea Campionatului European de fotbal 2020. Înainte de demolare, Federația Română de Rugby a investit 2,5 milioane de euro în vechea arenă, din bani proprii și din finanțări externe, inclusiv de la forul mondial de rugby. Se pune întrebarea dacă în lipsa dreptului de folosință gratuită a noului stadion, o parte din acei bani nu vor fi ceruți înapoi.

Federația de Rugby a obținut  în 2002, prin Hotărâre de Guvern, folosința gratuită a bazei de patru hectare pe 49 de ani, până în 2051. Până atunci, baza a fost administrat de Ministerul Tineretului și Sportului, prin Complexul Sportiv Național București. În anii următori, baza de la Șosea s-a schimbat radical, în urma investițiilor de 2,5 milioane de euro, dar a venit momentul Campionatul European de Fotbal. Pe lângă Arena Națională, România a pregătit alte trei stadioane care să fie utilizate ca antrenament: Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf. Federația de rugby a recurs, pe cheltuiala ei, demolarea Arcului de Triumf, renunțând inclusiv, cât se reconstruiește arena, la dreptul de folosință gratuită. Doar că la finalizarea noii baze, ministrul Novak a decis ca arena să fie a ”tuturor”. Rugby-ul a rămas astfel cu gura umflată.

 

Ideile lui Novak

 

„Consider că fanii rugbiului sunt induşi în eroare. Ei nu înţeleg raportul dintre FRR şi MTS, federaţia este un ONG, care vrea să-şi revendice o investiţie de 40 de milioane de euro. Rugbiul o să aibă mult mai bune condiţii ca acum 5-6 ani. Le-am propus şi promis că vor avea prioritate şi ne vom desfăşura şi noi activitatea. Din păcate colegii mei miniştri au promis că după ce se va  termina reabilitarea şi se va termina recepţia, va intra în folosinţă gratuită, printr-o hotărâre de Guvern, dar nu poţi face aşa ceva. Au fost promisiuni scrise pe hârtie, dar nu poţi promite ceva ce nu există. Ca ministru am două linii, una legală şi alta să apăr sporturile. Ei o să se antreneze gratuit, o să joace meciurile gratuit. Noi nu naţionalizăm arenele, apărăm proprietatea făcută din banii cetăţenilor. Haideţi să ajungem la un echilibru între sporturi. MTS sprijină rugbiul, la acest minister mai mult vorbim despre imobiliare, nu este vina mea că avem 333 de spaţii în paragină. Vreau să fac ceva diferit. Dacă eu le garantez că vreau să administrez acest stadion, fără alte combinaţii, cred că ar fi bine pentru toată lumea. FRR este în Top 8 la finanţări, deşi nu au disciplină olimpică calificată. Noi mergem pe rugbi tradiţional, nu rugbi în 7. Are 8 milioane de lei finanţare de la noi. Interesul meu este să sprijin sportul”, a declarat Novak la emisiunea Morning Glory de la Rock FM.

Conform acestuia, Ministerul Tineretului şi Sporturilor a fost ţinta unei serii de atacuri în legătură cu preluarea Stadionului Arcul de Triumf şi intenţia de a-l administra mai departe în acord cu obligaţiile care îi revin, ca autoritate a statului român. Revenim cu o serie de precizări asupra situaţiei”. ”Trebuie precizat că organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi unele reguli specifice privind proprietatea publică şi privată a statului sunt reglementate de Codul Administrativ. În conformitate cu prevederile acestuia, entităţile care exercită dreptul de proprietate publică a statului sunt reprezentate de Guvern, prin ministerele de resort sau prin organele de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului sau a ministerelor de resort, după caz, pentru bunurile aparţinând domeniului public al statului. De asemenea, în conformitate cu prevederile aceluiaşi Cod Administrativ, autorităţile prevăzute mai sus au obligaţia de a solicita încetarea folosinţei gratuite şi restituirea bunului, atunci când interesul public legitim o impune”, a mai spus Novak

Stadionul Arcul de Triumf este proprietatea statului român, administrată de Ministerul Tineretului şi Sportului, situaţie de fapt şi de drept care nu poate fi contestată. Federaţia Română de Rugby a primit dreptul de folosinţă gratuită, pe o durată determinată. În pregătirea Campionatului European de Fotbal 2020, la care România participă în calitate de coorganizator, Stadionul Arcul de Triumf a fost inclus în programul de reabilitare la care ţara noastră s-a angajat, ca atare această folosinţă gratuită a încetat, în virtutea interesului public legitim. Nu există prevederi legale care să impună revenirea la situaţia anterioară retragerii folosinţei gratuite asupra acestui obiectiv, dimpotrivă, interesul public legitim continuă să primeze, susține Novak. ”O investiţie de 37 de milioane de euro (30 de millioane de euro este suma exactă, n.r.) a fost realizată din banii contribuabililor români şi europeni, cu scopul de a găzdui meciurile EURO2020. Pe lângă renovarea terenului şi a tribunelor, s-au realizat şi facilităţi suplimentare, parte integrantă a acestui obiectiv: parcări subterane moderne, terenuri de antrenament, sală de conferinţe, spaţii pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportive, săli VIP, restaurant, muzeu, hotel pentru sportivi, spaţii tehnice, adăpost de protecţie civilă. Investiţia realizată a înzecit valoarea stadionului Arcul de Triumf, care s-a transformat dintr-un simplu stadion într-un centru sportiv complex. A devenit, astfel, un obiectiv nou, complet diferit de cel iniţial. Nu poate fi acceptată ipoteza ca o persoană juridică de drept privat, respectiv o singură federaţie sportivă să încerce să forţeze primirea dreptului unic de folosinţă gratuită asupra acestui centru sportiv şi să obţină venituri de pe urma sa. O astfel de situaţie ar fi profund nedreaptă faţă de contribuabilii români şi faţă de celelalte sporturi. Scopul unei federaţii sportive este să dezvolte un sport, să asigure continuitatea acestuia şi să aducă rezultate cât mai bune pe plan internaţional”, a mai spus Novak.

Confom acestuia, Federaţia Română de Rugby va beneficia în continuare de prioritate faţă de alte sporturi în folosirea gratuită a stadionului pentru meciuri şi antrenamente, ca atare pregătirea sportivilor şi activitatea competiţională nu vor avea de suferit. Doar că în acest moment nu există cadrul legal pentru ”prioritatea” de care vorbește ministrul Novak.

Oficialul Guvernului ignoră o realitate din Ungaria, țară de care UDMR din care face parte este foarte atașat. De exemplu,  la Budapesta a fost inaugurat un stadion modern, dedicat rugby-ului, celebrând astfel împlinirea a 50 de ani de la primele meciuri oficiale din Ungaria. Pe această arenă se va juca doar rugby. La noi, este cu totul invers. De altfel, MTS ca administrator este catastrofal și asta o demonstrează un raport al Curții de Conturi. 

 

Replica Federației

 

Federația Română de Rugby a prezentat un document transmis către Ministerul Tineretului și Sportului, încă din data de 21.01.2021, cu programul competițional și de pregătire al echipelor naționale de rugby ale României. ”Suntem nevoiți să recurgem la acest gest pentru că domnul ministru a declarat public că nu a primit programul competițional și de pregătire de la Federația Română de Rugby. Mizăm totuși pe faptul că domnului ministru i se ascund documente de către cei aflați în aparatul său de lucru și că nu a făcut acest lucru intenționat”, se arată în adresa Federației.

Până la această oră, pe tema Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf, Federația Română de Rugby a transmis doar către ministrul Eduard Novak două adrese oficiale (în total 48 de pagini) la care nu a primit nici măcar un răspuns. La acestea se adaugă alte 16 adrese oficiale, transmise către domnul ministru Ionuț Stroe și la care am primit patru răspunsuri.

Solicităm, în continuare, MTS să ofere dreptul de folosință gratuită, pe care Federația Română de Rugby îl avea pe acest spațiu până în 2051, așa cum beneficiază și alte entități sportive din România”, se spune în document. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed